dijous, 3 de juny de 2021

Alguns lactants estan patint la bronquiolitis de sempre però fora de temporada

Tots els anys, durant els mesos freds generalment als voltants de Nadal, dos malalties reapareixen indefectiblement en major o menor mesura: la grip i la bronquiolitis. Aquests any per diferents factors (mesures antiCOVID, confinament...) durant la temporada esperada no hi ha hagut pràcticament grip ni bronquiolitis.

Però ara mateix alguns infants, fora de temporada, han començat a patir bronquiolitis.

Que és la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una malaltia que produeix dificultat per respirar i sorolls respiratoris ("xiulets"), causada per una infecció vírica (virus sincitial respiratori) que afecta a lactants menors de 24 mesos.

 Com es la malaltia?

El quadre clínic comença com un refredat amb moc, tos i febre, en el curs de 2 a 3 dies hi ha un empitjorament apareixen la dificultat per a respirar i “xiulets” al pit.

El diagnòstic es fa normalment sense necessitat de cap prova addicional, únicament és suficient amb l'interrogatori i l'exploració física que fa el pediatra.


La majoria dels lactants pateixen una forma benigna de bronquiolitis amb molt pocs símptomes, així que habitualment no es precisa tractament hospitalari i els nens poden restar en el seu domicili fins la curació de la malaltia. Els lactants molt petits, els que han nascut prematurs, els que presenten molta dificultat per a respirar, febre alta o tenen molta dificultat per alimentar-se pot ser necessari l’ingrés hospitalari. La bronquiolitis, depenen de la gravetat, pot durar entre 2 i 4 setmanes.

Com es tracta?

1.- No existeix un tractament específic contra la bronquiolitis, i com que es una malaltia vírica els antibiòtics son innecessaris.

2.- Es important fer un bon rentat nasal amb sèrum fisiològic per millorar la respiració del lactant.

3.- Cal mantenir al lactant en un espai lliure de fum.

4.- Procurar que estigui correctament hidratat i alimentat sense forçar.

5.-  És útil posar-lo boca amunt i semincorporat.

6.- No disposen d’una vacuna enfront de la malaltia, però sí de Palidizumab, un anticòs que s’ha mostrat útil per la prevenció de la bronquiolitis produïda per aquest virus. Als lactants amb factors de risc (prematurs, malalties del cor, o pulmonars...) se’ls administrarà mensualment a l’Hospital, durant els mesos de de tardor – hivern, aquest presumiblement s’haurà d’allargar per la presencia de la bronquiolitis fora de temporada.

Com en totes les malalties respiratòries infeccioses el rentat de mans, les mascaretes, i mantenir la distància amb els lactants quan s’està símptomes respiratoris (tos, moc...) és la forma més útil d’evitar la difusió de la malaltia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada