divendres, 4 de desembre del 2020

Com prevenir els refredats

No cal fer masses estudis ni ser massa expert per assegurar que a l’hivern els infants es refreden molt. El refredat comú és una causa molt freqüent de visites al metge i d'absentisme escolar. Hi ha més de 200 virus que poden causar refredat comú. Aquest any a més tenim el nou coronavirus  SARS-CoV-2,  que pot produir una malaltia respiratòria amb símptomes similars als dels refredats. 

Els símptomes dels refredats són secreció nasal, congestió, esternuts, mal de coll, tos, i de vegades mal de cap, febre i ulls vermells. Els infants especialment els menors de 2 anys podem patir 6 o més quadres de refredat durant els mesos freds de l’any. 

Davant d’aquesta perspectiva les famílies es pregunten quines mesures haurien de prendre per que els seus infants no es refredin tant. Hi ha algunes mesures que s’han mostrat útils en la prevenció de les malalties respiratòries  víriques, però també hi ha algunes que no tenen suport científic que avali la seva utilitat.

Que no serveix

La ingesta de vitamina C no redueix el risc de constipar-se, ni tampoc alleugera els símptomes del refredat, ni disminueix els dies de duració. Què la vitamina C no curi el refredat no vol dir que no tingui propietats, beneficis i funcions molt importants per la nostre salut. La vitamina C afavoreix la síntesis de col·lagen (component estructural de los vasos sanguinis, tendons, lligaments i ossos) o carnitina, té un efecte protector de les malalties cardiovascular, es necessària per la salut de la nostra pell, facilita la absorció d’altres vitamines i nutrients essencials... La vitamina C, és doncs un aliment imprescindible en l’alimentació dels infants però no cura els refredats. 

El fred no és la causa dels quadres catarrals. Tot i que el nom de refredat pugui ser enganyós, el fred no causa refredat sinó que ho són els diferents virus respiratoris. Es cert que l'aire fred i sec de l’hivern produeix uns canvis a les mucoses que poden afavorir la infecció pels virus, també, pel fred, es fan més activitat en espais tancats que igualment afavoreixen la transmissió dels refredats i la grip. Per tot plegat a l’hivern els infants es refreden més, i òbviament cal abrigar-los adequadament  quan fa fred, però més roba no vol dir més prevenció. 



Ras i curt, la llet de vaca no produeix mocs. Hi ha al mercat una gran varietats d’alternatives a la llet de vaca amb diferents qualitats nutricionals que les famílies poden escollir per a fer servir en l’alimentació dels seus infants per raons diverses. No hi, però, cal raó científica que justifiqui substituir la llet de vaca per altres productes per a prevenir o alleugerir els  símptomes dels refredats o altres malalties respiratòries. 

Hi ha molts productes de venda en farmàcia i para farmàcia que asseguren enfortir les defenses i d’aquesta manera prevenen patir refredats a l’hivern. No hi ha ni prou estudis ni prou evidencia que permetin certificar els suposats efectes preventius d’aquestes substàncies.

Els antibiòtics no tenen cap utilitat ni preventiva ni curativa de les infeccions respiratòries víriques, com són els refredats. 

Què funciona

  • Vacuna: Desafortunadament només disposen de vacuna eficaç enfront de la grip. Vacunar-se de la grip és una mesura molt eficaç per evitar patir aquesta malaltia. No hi ha, però, cap vacuna efectiva davant els refredats i estem a l’espera de disposar d’una vacuna eficaç davant de la COVID-19. 
  • La triple mesura que hem estat sentim els darrers mesos
    • Rentat de mans. Es la mesura mes eficaç per prevenir les malalties respiratòries transmissibles.
    • Mascareta. L’ús de mascareta es una mesura solidària que ens ajuda tant a prevenir ser contagiat o com a evitar transmetre les virasis respiratòries a altres.
    • Distància social. Disminuir la interacció social, mantenint la distància social i evitant el contacte físic impedeix la transmissió de la malaltia. 
  • Ventilació. Es ben conegut que el contagi de totes aquestes malalties es produeix amb més facilitat en espais tancats que no pas en espais oberts. Per això la recomanació es realitzar preferentment activitats a l’aire lliure i quan es facin en espais tancats mantenir sempre que sigui possible les finestres obertes. Com a norma de prevenció domestica, recordeu de mantenir ventilada casa vostra adequadament cada dia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada