dijous, 25 de juny del 2020

El COVID-19 és una malaltia poc pediàtrica que afecta poc i lleument als infants

A la tardor-hivern quan comença la temporada de les malalties respiratòries víriques, com el refredat o la grip, els primers afectats són els infants i els joves. Per aquesta raó són un important focus de transmissió de les malalties respiratòries víriques entre la població. 


Així què, quan va començar l’actual pandèmia de coronavirus, un virus que provoca bàsicament una malaltia respiratòria, es va postular la hipòtesis que aquest virus es comportaria com els altres virus que causen malalties respiratòries. S’esperava, doncs, que igual que la grip, per exemple, els infants s’afectarien en els primers moments i serien una font de contagi important per la resta de la població. 
Però afortunadament la suposició feta en raó de l’experiència amb els altres virus com el del refredat o la grip no s’ha complert. El coronavirus ha afectat poc als infants i als joves i quan ho ha fet ha estat amb escassa gravetat. Les dades així ho corroboren, menys de l’1% dels casos de pacients amb coronavirus son infants o joves en edat pediàtrica. I d’aquest, tot i que hi ha algun cas greu, la immensa majoria han estat sense símptomes o amb símptomes lleus. Resulta cridaner que pacients tant fràgil com els nadons i lactants hagin estat tan poc afectats. A més la capacitat de transmissió dels infants i joves és més minsa que en altres malalties víriques.
S’han proposat diferents teories (estructura del virus, receptors específics en les vies aèries, immunitat naturals dels infants...) per explicar aquest comportament diferent del coronavirus de la resta de virus respiratoris, però encara no s’ha pogut aclarir la causa de la “resistència” dels infants davant del coronavirus. S’han iniciat alguns estudis per analitzar aquesta protecció dels infants davant del COVID-19 i esbrinar com es pot estendre a la resta de la població. 
A dia d’avui podem dir que el coronavirus és una malaltia poc pediàtrica, per això les entitats científiques pediàtriques proposen la tornada progressiva d’infants i joves a les seves activitats habituals amb menys entrebancs dels proposats a l‘inici de la pandèmia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada