dijous, 11 de juny del 2020

El confinament s’acaba, però es queden el rentat de mans freqüent, la distància de seguretat i les mascaretes

L’any 2019 finalitzava i la noticia sanitària més rellevant era un augment de casos de pneumònia, a Xina, per un virus fins aleshores desconegut i que ara ja saben que és un coronavirus que hem de anomenar COVID-19.  A finals de gener d’aquest any la Organització Mundial de la Salut (OMS) declarava una Emergència Sanitària Internacional perquè la epidèmia per coronavirus havia desbordar les fronteres de la Xina i havien començat a aparèixer brots epidèmics en alguns països dels voltats. A mitjans del mes de març hi havia brots epidèmics en per a tot el mon i l’OMS va declarar l’estat de pandèmia.
Cada país va prendre distintes mesures per a “contenir” la pandèmia. El confinament, en diferents graus, ha estat la mesura més habitual. 

La situació actual de la pandèmia per coronavirus a Catalunya i a gran part d’Europa està permetent que mica a mica s’estigui desmuntant el confinament, de manera que en poques setmanes arribarem a la “nova normalitat”. Es permetrà la mobilitat sense limitació de temps ni de distancia, direm adéu a les franges horàries,  a les cites prèvies per anar a comprar...
Hem passat dels més de 2000 casos diaris de persones COVID positius a menys de 200. La malaltia està clarament en retrocés però encara és present entre nosaltres, tot i que la seva transmissió ha disminuït clarament. Per això, tot i que algunes de les mesures adoptades per a contenir (“doblegar la corba de contagis”, dèiem) es relaxaran, algunes altres seguiran segur amb nosaltres durant els propers mesos. El confinament s’acabava però algunes mesures han vingut per a quedar-se,  si més no fins que disposem d’una vacuna o un tractament preventiu o curatiu prou eficaç, si volem evitar un rebrot de l’epidèmia i tornar a omplir els hospitals de malalts críticament greus.
  • Rentat freqüent de mans. Aquesta es una norma de higiene que per sempre més ha de formar part de les rutines dels infants.
  • Mantenir distancia de seguretat. Mentre la pandèmia de coronavirus no decaigui, (ara només està amortida pel confinament), caldrà mantenir la distancia de seguretat.
  • Portar mascareta. Si no poden complir amb aquesta distancia de seguretat caldrà portar mascareta, què serà obligatòria a partir dels 6 anys però que es aconsellable a qualsevol edat, si l’infant ho tolera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada