dijous, 5 de desembre del 2019

Més llegums!


A començament d’aquest any el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va elaborar la guia alimentaria “Petits canvis per menjar millor” per donar noves eines per a aconseguir amb “petits canvis” una millora en l’alimentació dels infants i els adults. Tenint en compte l’evidència científica més actual que relaciona determinats consums i freqüències amb major risc de patir algunes malalties, i els efectes de determinada forma de menjar amb un major impacte ambiental, la guia donava tres missatges claus:
1. Més fruites i hortalisses, llegums, fruita seca vida activa i social.
2. Canvieu a aigua, aliments integrals, oli d’oliva verge, aliments de temporada i proximitat.
3. Menys sal, sucres, carn vermella i processada, aliments ultraprocessats.
Els llegums tenen un gran valor nutricional tant perquè són una important font de proteïnes vegetals, de fibra i altres nutrients  (vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes, hidrats de carboni), com pel fet de no aportar aquells nutrients que es recomana limitar (sal, greixos saturats i sucres). Es recomana un consum de 2 a 4 vegades per setmana a totes les edats, des dels 6 mesos d’edat fins els adults d’edat més avançada.

El cultiu de les lleguminoses, amés a més, és un conreu sostenible per la baixa quantitat d’aigua que necessita i perquè millora la fertilitat del sòl de cultiu evitant la desertització i facilitant la diversitat de cultius.
A Catalunya es conreen una gran varietat de llegums, a gairebé totes les comarques es cultiva algun tipus de llegum. Per això es recomana el consum de llegums locals i de proximitat, com el fesol de Santa Pau (Garrotxa), el fesol de l’ull ros (Pla de l’Estany i Empordà), la mongeta de Castellfollit del Boix (Bages), la mongeta de Collsacabra (Osona), la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d’Oristà (Osona), el cigronet de l’Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, el pèsol negre del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre d’altres.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya, per ajudar a complir la recomanació de consumir més llegums, ha publicat un receptari, amb 33 receptes de fàcil elaboració i baix cost, per tal de promoure’n el consum dels llegums. (http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Vida_saludable/Alimentacio/Els_aliments/llegums/receptari_llegums.pdf),

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada