divendres, 25 de gener del 2019

L’epidèmia de grip com cada any ja ha arribat! Utilitzem de forma racional els recursos sanitaris d’acord amb l’estat de l’infant!

La grip a Catalunya ja arribat a nivell d’epidèmia. Des de la setmana passada la taxa d’activitat s’ha situat en els 120 casos per 100.000 habitants superant així la barrera de epidèmia, situat enguany en els 110 casos per 100.000 habitants. La previsió és que com sempre l’epidèmia de grip duri entre 8 a 12 setmanes. No es pot saber quan intensa serà. L’epidèmia d’aquest any ha començat 4 setmanes més tard de lo que ho havia fet els darrers dos anys.

La grip és una malaltia infecciosa causada pel virus influença, tot i que altres virus poden ocasionar quadres similars. La grip es presenta en forma d’epidèmies en els mesos de tardor i hivern. És molt contagiosa, així que és freqüent que la malaltia afecti a diferents membres d’una família a la vegada.

La grip es caracteritza per l’aparició sobtada de febre alta, de vegades acompanyada de tremolors i calfreds, mal de cap, malestar general, dolor musculars i tos seca que pot arribar a ser molt intensa. També pot haver mal de coll, congestió nasal i en els infants més petits vòmits, diarrea i mal de panxa.
La grip dura entre 2 i 5 dies, tot i que la tos o una certa fatiga o la falta de gana poden durar setmanes.


No hi ha un tractament específic per a curar la grip. La dita popular diu que la grip dura una setmana si prens medicaments i 7 dies si no prens res. Per ajudar a “passar la grip” heu de:
1. Donar paracetamol o ibuprofèn per a controlar la febre i el dolor
2. Fer rentats nasals amb sèrum fisiològic i aspirar les mucositats per alleugerir la congestió nasal
3. Oferir menjar en petites quantitats i sovint amb abundants líquids, per mantenir ben hidratats i alimentats als infants
4. Ventilar la casa cada dia i mantenir l’infant allunyat d’ambients carregats (fum de cuina, tabac...) per facilitar la respiració
5. No donar fàrmacs sense el consell dels professionals sanitaris. Els tractaments antibiòtics no milloren els símptomes i de vegades poden empitjorar al pacient.

Hi ha diferents recursos sanitaris que es poden fer servir durant l’epidèmia de grip. L’infograma que acompanya aquest text, adaptat del servei de salut pública de Canada, pot ajudar-vos per a escollir el lloc més adient per la cura de l’infant.  Demaneu visita al vostre equip de salut si la febre dura més de 5 dies o no hi ha millora dels símptomes. L’infant que presenta dificultat per a respirar, impossibilitat per a menjar o qualsevol símptoma nou que apareix després d’una millora, com mal d’orella o dolor al pit precisa d’una valoració urgent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada