dijous, 8 de març del 2018

La migranya, el mal de cap que batega


La Marta, s’ha aixecat amb el cap com encapotat, com el cel quan està núvol, i amb una sensació estranya, com de formigueig, a la cara i les mans. Després ha començat a veure com a petites espurnes que peten. Un fort mal de cap que ha ocupat la part dreta del seu cap ha convertit qualsevol soroll en una estridència insuportable i qualsevol llum en un resplendor insofrible. Té una migranya. Confia que aquesta vegada la migranya sigui curta i que en poques hores es tornarà a trobar-se bé. És quedarà a casa, no anirà a l’Institut, prendrà Paracetamol i és posarà al llit a les fosques i sense sorolls.


Aquests és el relat típic d’una noia que pateix una migranya. Com la Marta, 5 de cada cent infants o joves pateixen de migranya. La migranya que és un tipus de mal de cap més freqüent en noies que nois, es caracteritza per ser recurrent (la pacient patirà de tant en tant migranya) i que afecta una part del cap (no sempre la mateixa). El dolor de la migranya és molt intens, com batecs dintre del cap, i s’acompanya habitualment de nàusees i vòmits.

Algunes alteracions visuals i sensitives que els pacients ja saben reconèixer anuncien que està començant una nova migranya que pot durar unes poques hores o 2 - 3 dies.

La migranya té un important component genètic i es fàcil que la Marta tingui algun parent que pateixi de migranya. La contracció i dilatació dels vasos sanguinis del cap en relació amb diferents factors (neurògens, hormonals, humorals...) no del tot aclarits, és l’explicació més plausible del seu mal de cap.

No hi ha cap tractament curatiu de la migranya. Quan comença la crisis, i quan abans millor, ha de prendre un analgèsic, Paracetamol o Ibuprofèn, i reposar en un lloc sense soroll i a les fosques. Alguns pacients poden tenir la recomanació del seu metge de fer servir alguns fàrmacs específics com els Triptans.

La  pacient per experiència pròpia sap que alguns factors poden desencadenar-li la migranya, com quan està fatigada perquè dorm malament, està ansiosa o estressada o ha fet exercici físic intens, o pels canvis de temperatura o d’alçada. També per no esmorzar o saltar-se els àpats, o certs aliments o les begudes alcohòliques o la cafeïna, o quant té la regla...

La migranya té uns símptomes tant característics, com en el cas de la Marta que amb el relat de la pacient i l’exploració física i neurològica hi ha prou per a fer el diagnòstic. En alguns pacient cal fer estudis complementaris per a descartar altres processos. La migranya és rara en infants menors de 5 anys, així que els infants menors d’aquesta edat hauríen de consultar, igual que els pacients amb una migranya que no cedeix amb els analgèsics habituals, o els que tenen una migranya amb unes característiques diferents a les habituals (més intensa, més duradora, que afecta a la part posterior del cap...)

Es recomanable que la Marta porti un “calendari de migranyes” on reculli quantes migranyes té, de quina duració, de quina intensitat i quant afecta a les seves activitats habituals (no pot a anar a l’institut, no pot fer activitats extraescolars, esports...) per a poder determinar la necessitat d’un tractament farmacològic preventiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada