divendres, 24 de novembre del 2017

Quan consultar a urgències ?

L'atenció primer nivell a qui consultar els problemes de salut dels infants. De vegades pot ser necessari una valoració urgent. Algunes famílies poden tenir dubtes si han de consultar a urgències o no.  Aquí teniu uns símptomes que poden requerir d’una atenció urgent:
1.    Dificultat per respirar.  Això no vol dir tenir el nas molt congestionat, o una tos que va i ve. Vol dir que l’infant té una tos molt persistent, o a una respiració ràpida, o a que se li marquin les costelles quan respira, o a dificultat per parlar (o al plorar en un nadó), o per menjar, o amb aspecte pàl·lid.  
2.    Somnolent. Preocupa si un nen està excessivament endormiscat o feble – no tant que faci migdiades llargues, més aviat que sigui difícil de despertar, que no vulgui bellugar-se ni fer res. També preocupa si sembla confós, desorientat o té algun problema per fer coses habituals (caminar o fer anar els seus braços i mans adequadament).
3.    Dolor intens que no millora. Els nadons i els nens petits poden mostrar el dolor amb un plor inconsolable. Sobrevalorem i sobretractem la febre i infravalorem i infratractem el dolor, i el dolor sever, que no es controla amb els fàrmacs habituals, paracetamol o ibuprofé,  és una situació que no s'ha de menysprear.
4.    Mal aspecte. Si el vostre infant està pàl·lid, té mal color de la pell, no es mou pot necessitar una atenció urgent. Un infant després d’un vòmit pot presentar una pal·lidesa de cara transitòria.
5.    Vòmits. Els nens que no poden mantenir res a l'estómac (especialment si a més a més hi ha diarrea), poden acabar fent una deshidratació.
6.    Deshidratació. Es pot dir que un nen està deshidratat, si orina molt menys, té la boca seca o no té llàgrimes quan plora. 
7.    Febre alta (39ºC o més) que no baixa amb medicaments.  Qualsevol nadó de menys de tres mesos d'edat amb qualsevol grau de febre ha de ser valorat. Alguns nens amb problemes mèdics poden necessitar ser visitats d’urgències amb una temperatura inferior al 39ºC. Però, en general, són les febres altes, persistents, que no baixen o es tornen a repetir les que ens preocupem. 
8.    Taques al cos. Si apareix una erupció amb taques de color vermell fosc o porpra, i no canvien de color al pressionar-les, no importa quina sigui la mida han de ser valorades.
9.    Malalties Cròniques.  Alguns infants pateixen malalties cròniques, però en mantenen estables gracies a seu pla de tractament. Els canvis d’estat de les malalties cròniques, un empitjorament de l’estat basal, pot precisar d’una valoració urgent.
10. Preocupa. Els professionals sanitaris, metges i infermeres, tenim molts coneixements, però els pares coneixen millor que ningú els seus infants. La experiència dels anys ens fa saber que quan una mare o un pare no veuen bé al seu fill, sense de vegades saber dir perquè,  s’ha d’atendre aquesta sospita.


Tots aquests símptomes són senyals d'una possible malaltia greu o una complicació greu d'una malaltia lleu, i precisen d’una valoració urgent per un professional sanitari. L’ús adequat dels diferents dispositius de sanitaris es responsabilitat de tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada