divendres, 13 d’octubre del 2017

Arriba el temps dels bolets


La tardor és el temps d’anar a “caçar” bolets , una tradició molt nostrada a casa nostre. Com cada any a Catalunya, hi haurà casos d'intoxicació a causa de menjar bolets collits al bosc. Algunes intoxicacions per bolets poden ser greus i requerir hospitalització i fins i tot conduir a la mort.
Les intoxicacions per bolets podem produir trastorns digestius, als ronyons o al fetge.

Quins símptomes dona la intoxicació per bolets?
Les intoxicacions per boles presenten un o més d’aquest símptomes:

·      tremolors

·      marejos

·      nàusees

·      vòmits

·      diarrea

·      dolor abdominal

·      malestar




Els símptomes poden aparèixer ràpidament de la ingesta dels bolets i fins a 12 hores després de menjar-los. Els símptomes d’intoxicació per la farinera borda (Amanita phalloides),que és la causa de les intoxicacions més greus a casa nostre, apareixen entre 8 a 10 hores després del consum del bolet.

En cas d‘aparició d’alguns d’aquest símptomes poseu-vos en contacte amb un centre de salut.





 

Consells

·      No colliu cap bolet en cas de dubte sobre la seva identificació. Davant de qualsevol dubte, no l'agafeu mai i encara menys us el mengeu.

·      Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que estiguin florits o s'han gelat durant la nit. Eviteu collir a llocs contaminats (vores de camins, zones industrials, abocadors).
·      Col·loqueu els bolets en una caixa de  cartró o millor en un cistell rígid i airejat, no feu servir bosses de plàstic que acceleren la fermentació.
·      Mantingueu-los al frigorífic i consumiu-los com més aviat millor, preferiblement fins a 2 dies després de recollir-los
·      Consumir-los en quantitats raonables i després de cuinar-los adequadament, perquè alguns bolets que són tòxics perden la seva toxicitat si estan suficientment cuits.


Recordeu la recomanació del Departament de Salut que es ben clara i coneguda: “El criteri bàsic per evitar una intoxicació per la ingestió de bolets tòxics és consumir únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun dubte a l'hora d'identificar-los, rebutgeu-los”.


Trobareu més informació al canal salut de Departament de salut de la Generalitat de Catalunya  (http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Intoxicacions_per_bolets) i a la web: http://bolets.info/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada