divendres, 24 de febrer del 2017

L'ús de medicaments de venda lliure per tractar els símptomes del refredat, cal?

Què és un medicament de venda lliure?

Els medicaments de venda lliure són aquells que estan disponibles en les farmàcies sense recepta mèdica. Hi ha dotzenes de medicaments de venda lliure al mercat pel tractament dels símptomes del refredat comú, com la secreció nasal, congestió, mal de coll, mal de cap i tos, però no tots tenen la mateixa eficàcia i seguretat.


He de fer servir els medicaments de venda lliure quan el meu fill té un refredat?

Molts pares recorren a medicaments de venda lliure per alleujar la tos i símptomes dels refredats. A excepció dels medicaments contra el dolor i la febre (paracetamol o ibuprofèn), no hi ha massa certesa de la seva eficàcia i  no s’ha d’oblidar que poden causar d'alguns efectes secundaris.
Per la qual cosa heu de ser curosos a l’hora d’administrar medicines de venda lliure als vostres fills.
·      No doneu medicaments de venda lliure per tractar els símptomes dels refredats a nadons o infants menors de 6 anys sense abans consultar a un professional de salut. Les úniques excepcions són els medicaments per tractar la febre (paracetamol o ibuprofèn).
·      Assegureu-vos de llegir acuradament l'etiqueta per saber quins fàrmacs  hi ha en el producte.
·      Eviteu els medicaments on hi ha més d’una substància, per exemple, hi ha més d'un xarop contra la tos que conté a més a més alguna cosa pels mocs o paracetamol, antigripals...
·      Heu de conèixer els possibles els efectes secundaris de tots els medicaments que administreu als vostres fills tant si són de venda lliure com els de recepta medica. Llegiu els prospectes.
·      Sigueu molt curosos en les dosis en relació al pes del vostre fill.

Quins són els principals medicaments de venda lliure?

Els xarops contra la tos
La tos és la manera que té el cos per desfer-se del moc que irrita les vies respiratòries, pot ser molesta especialment si no permet dormir a l’infant. 


Però tallar aquesta resposta normal pot ser perjudicial pels infants. No feu servir xarops de venda lliure quan hi ha tos i  mucositat. L’ús d’aquests xarops en menors de 2 anys està contraindicat, sense una indicació especifica del pediatre.

Descongestionants
Els descongestionants són fàrmacs de la mateixa família de l'adrenalina (una hormona que actua sobre els vasos sanguinis). S'administren per alleujar la congestió nasal que causen els refredats. Els descongestionants poden oferir algun alleujament, però no eliminen el problema i poden causar alguns efectes secundaris com augment de la freqüència cardíaca, agitació o dificultat per dormir en infants.

Antihistamínics
Els antihistamínics s'utilitzen per a disminuir la mucositat nasal o reduir els esternuts causats per al·lèrgies. També poden alleujar la picor de la pell en la urticària, la varicel·la o picades d'insectes. Els antihistamínics no són útils pels infants amb refredats.

Gotes nasals o aerosols nasals

En els infants no s’han d’utilitzar gotes nasals o aerosols nasals de venda lliure que contenen medicaments. A excepció de les gotes nasals o aerosols que contenen únicament solució salina (una solució d'aigua amb sal a baixa concentració) que es poden utilitzar per netejar el moc del nas i ajudar als infants a respirar millor.

Els analgèsics i medicaments per alleujar la febre
Els principals medicaments per alleujar el dolor (analgèsics) o la febre són el paracetamol i l’ibuprofèn.  No sempre és necessari administrar medicaments al nen per reduir la febre. Podeu trobar informació sobre la febre a la meva web “Prop dels Infants” (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/malalties/febre.html)
Consulteu si el vostre infant, té menys de 6 mesos i té febre.

Productes Naturals de Salut
"Natural" no vol dir sempre segur. Algunes substàncies poden ser perjudicials si es prenen en excés, mentre que altres causen efectes secundaris o reaccions al·lèrgiques.
Considereu també que un producte pot ser segur pels adults i no tant pels infants. Els infants encara estan creixent i desenvolupant-se, i els seus cossos poden respondre de manera diferent que els adults a un producte o medicament. A més alguns productes naturals per a la salut poden interactuar amb altres medicaments. Consulteu  abans de donar-li un producte de salut natural als vostres infants.

Què he de fer si el meu fill té un refredat?

Eviteu el tabaquisme actiu o passiu.
·      Augmenteu l’administració de líquids, preferentment aigua, per assegurar una bona hidratació i més encara si hi ha presència de febre.
·      Si l’obstrucció nasal molesta, es poden fer rentats nasals amb sèrum fisiològic per afavorir l’expulsió de secrecions. L’aspiració de mucositat és habitual en el lactant, però s’ha de fer amb precaució i no de manera sistemàtica.
·      Estimuleu el nen a mocar-se. Recordeu, feu servir mocadors de paper d’un sol ús per evitar contagiar-vos a vosaltres mateixos o als altres.
·      Incorporeu el capçal del llit. Ajudaran el nen a respirar millor.
·      Eviteu l’exposició del nen als irritants: fum en general, substàncies que es troben en suspensió com el pol·len, gasos nocius, pols, contaminació, etc.
·      La tos és un mecanisme de defensa per a l’expulsió del moc de les vies respiratòries. Per tant, només la tractarem en situacions molt determinades.
·      L’ús de descongestius, antihistamínics, expectorants i antitussígens (siguin farmacològics o homeopàtics) no aporta grans beneficis i pot augmentar el risc d’intoxicacions, trastorns gastrointestinals, etc.

Modificat de la Societat canadenca de Pediatria





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada