divendres, 10 de febrer del 2017

A Internet la seguretat primer


 Els enciclopedistes del segle XVIII, amb Diderot i d'Alembert al cap, volien recollir en  "L'Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers", tots els coneixements científics de la seva època, perquè “el coneixement i el raonament havien d'eradicar la superstició, la ignorància, el feudalisme i l'absolutisme”. Mai, com des de l'esclat de les tecnologies de la informació i la comunicació, hem estat més a prop de complir el somni dels enciclopedistes francesos del segle XVIII. Internet és "L'Encyclopédie..." de la nostre època.
Tots "els coneixements científics" estan a la xarxa, tot es pot trobar a Internet, no hi ha més dubtes, està ajudant a "eradicar la superstició, la ignorància...."


En l'espai digital ho troben tot, però no tot el que troben a la xarxa és igual de pertinent, perquè es pot trobar informació valuosa, però també es poden trobar continguts lesius. Continguts que estimulen conductes de risc com l’anorèxia o la bulímia, que inciten a les tecnoadiccions, pàgines que estan plenes de continguts pornogràfics o de conductes racistes, o que serveixen de plataforma pel ciberassetjament (bulling, assetjament mitjançant les xarxes) o al sexting (assetjament sexual en les xarxes)

Què podeu fer si trobeu continguts inadequats a Internet?
Hi ha dos accions que cal fer per a protegir els nostres infants:
·  Denunciar aquests continguts i en segon lloc
·  Posar eines de control als ordinadors que filtrin i impedeixin l'accés a continguts lesius.


1.    Denunciar els continguts
Com a qualsevol mitjà de comunicació, com usuaris d'Internet o de les xarxes socials tenim l'obligació de denunciar tots els continguts que considerem lesius, inapropiats o que no s'ajusten a la normativa audiovisual.
Alguns exemples:
        L'emissió de programes en horari protegit amb continguts que puguin perjudicar el desenvolupament dels infants i els joves.
        La falta d'adequació entre la senyalització i els continguts dels programes.
        La discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o orientació sexual.
        La incitació a la violència, que pugui fomentar comportaments antisocials, abusos, imprudències, conductes agressives o la destrucció de béns culturals o naturals.
        L'atemptat contra la dignitat de les persones i el principi d'igualtat.
        El foment de comportaments perjudicials per a la salut, la seguretat  personal o per a la protecció del medi ambient.
        La falta de pluralisme polític, religiós, social, lingüístic i cultural.
        La falta d'honestedat informativa.
        L'incompliment sobre la publicitat.
        La modificació de la programació sense avís previ.
        L'incompliment de les normes relatives a l'ús de la llengua catalana i a l'impuls de l'aranès.

Qui gestiona aquestes queixes o denuncies?
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC, https://www.cac.cat) és l'autoritat independent, creada pel Parlament de Catalunya a l'any 2000, per la regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya. El CAC actua per assegurar la defensa de la llibertat d'expressió i d'informació, el pluralisme, la neutralitat i l'honestedat informatives. Té com a finalitat vetllar pel compliment de la normativa dels mitjans audiovisuals, tant públics com privats.
El CAC respon a les consultes realitzades i d'acord amb les seves competències: impulsa l'exercici de l'autoregulació, i si s'escau, exerceix la seva potestat sancionadora. També pot disposar el cessament o la rectificació de publicacions il·lícites o prohibides.
Els usuaris poden presentar les seves queixes, opinions o suggeriments al CAC per telèfon (901 100 321), per Internet a través d'un formulari (http://www.cac.cat/web/oda/formulari.jsp?MzA%3D&MQ%3D%3D&), per correu electrònic (audiovisual@gencat.cat) o per dispositiu mòbil (App Mediakids).

2.    Eines de control parental
Com hem comentat Internet ens dona accés a una quantitat d'informació inabastable d'altre forma. Gran part d'aquesta informació és molt valuosa, però altra és d'esbiaixada i/o inapropiada, com quan estimulen a participar amb jocs d'atzar amb diners o l'ús de drogues, inciten a tenir conductes de risc, com autolesionar-se, o fomenta la violència o a cometre delictes.
Hi ha dispositius que instal·lats en l'ordinador, el telèfon mòbil o la tauleta del vostre fill o filla suposen un instrument de control parental sobre pàgines i continguts als quals l’infant  pot accedir.

La seguretat és el primer
Mantingueu els vostres infants fora de perill actuant amb el consum mediàtic i de la xarxa com ho faríeu en qualsevol altre entorn de la vida. Ensenyeu als infants les normes de seguretat digital.
Quals són aquestes normes:
·      El nen ha de conèixer que interactuar amb línia amb estranys pot ser perillós.
o   No ha de revelar informació personal en línia
o   No ha de compartir fotos privades en línia
o   No ha de fer-se "amic", "xatejar" o jugar a videojocs virtuals amb algú sense el permís dels pares
·   No ha de fer servir el telèfon o enviar missatges de text quan estan creuant el carrer
·  Reviseu les configuracions de seguretat de tots els llocs web amb els nens
·  Parleu sobre les seves preocupacions amb el seu nen.

Recordeu sempre que alhora de establir límits, és preferible el pacte a la imposició.

Podeu trobar informació detallada sobre eines de control parenteral a la pagina del CAC. (http://www.sipbench.eu/index.cfm/lang.13/secid.9/secid2.0).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada