divendres, 26 d’agost del 2016

Un exoesquelet per caminar. Ingeneria i salut

S'ha realitzat davant els mitjans de comunicació la presentació d'un exoesquelet a la seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'equip d'Elena García, enginyera industrial, investigadora del CSIC i sòcia fundadora de Marsi (que significa caminar en esperanto) Bionics, va començar a treballar, el 2009, en la línia de crear el primer exoesquelet en el món per a nens tetraplègics. Es calcula que a Espanya hi ha 120.000 menors amb diferents patologies (paràlisi cereral, espina bífida, etc.) que els impedeixen caminar, 700.000 a Europa i uns 17 milions a tot el món


El robot, que pesa uns 12 quilos i està fabricat d'alumini i titani, consisteix en uns llargs suports, anomenats ortesis, que s'ajusten i s'adapten a les cames i tronc del nen. En les articulacions, una sèrie de motors imiten el funcionament del múscul humà i aporten al nen la força que li falta per mantenir en peu i caminar.
L'Hospital Infantil Universitari Sant Joan de Déu (Barcelona) i l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, han col·laborat amb el CSIC amb l'objectiu de fer una avaluació clínica i psicològica dels nens que faràn servir aquesta tecnologia. En paraules de Gonzalo Lorenzo, neuròleg infantil de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, "aconseguir que un nen que no ha caminat mai en la seva vida ho aconsegueixi serà un miracle, és com tornar la vista a un cec".

Aquest és un bon exemple de col.laboració de la ingeneria i la sanitat en benefici dels pacients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada