dilluns, 15 d’agost del 2016

Casos de polio a Nigèria. Un problema d'Àfrica?

L'exitosa lluita  per a fer desaparèixer  la poliomielitis de l'Organització Mundial de la Salut fa un pas enrere. Després de dos anys sense un sol episodi, i retirar a Nigèria de la llista de països endèmics a 2015, Nigèria ha registrat de nou dos nous casos de poliomielitis. Els dos nens han quedat paralitzats a causa de la malaltia en l'estat de Borno, al nord-oest del país

Podem estar tranquils perque això passa molt lluny, a Àfrica!!!, o potser no tant?
A Espanya viuen quasi 50.000 nigerians, i hi ha un vol diari d'anada i tornada entre l'aeroport del Prat i l'aeroport Murtala Muhammed de Lagos, la ciutat més poblada i antiga capital de Nigèria. El vol, dura poc més una hora, el mateix que anar en cotxe a Girona des de l'aeroport del Prat.
El nom s'ha fet massa petit com per a no preocupar-nos del que passa en l'estat de Borno o en qualsevol país del mon.  

La polio és una vella malaltia que acompanya als éssers humans des de fa segles i sembla que es resisteixi a abandonar-nos; ja en l'antic Egipte hi troben esteles que mostren persones caminant sobre un bastó amb deformitats característiques de la polio.

El més gran avanç pel control de la polio es va produir al 1952, quan el Dr. Jonas Salk va començar a desenvolupar la primera vacuna eficaç contra la poliomielitis. Els programes de vacunació pública de massius i  continuats van tenir una efect inmediat; els casos, només als Estats Units, van caure des de 35.000 el 1953 a 5.300 el 1957. El Dr. Albert Sabin va ser el pioner en el desenvolupament de la vacuna oral contra la pòlio més fàcilment administrable.
Un parell de gotes de la vacuna del Dr. Sabin és la mesura recomenada per l'Organització Mundial de la Salut a utilitzar per posar fi a aquesta xacra, que pateixenespecialment els nens, en paisos on encara està present la malaltia. A Catalunta la vacuna està inclosa dintre de la vacunació sistèmatica als 2, 4 i 6 mesos  junt a la difteria, tetanos, tos ferina, hepatitis i haemofilus, que junt a la polio formen la coneguda com vacuna hexavalent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada