divendres, 3 de juny del 2016

Zika i Pau Gasol

Fa un dies (30 maig de 2016) Pau Gasol va publicar un article en el diari El País que titolava: "Sueño olímpico o pesadilla sanitaria", on comentava la seva preocupació per la coincidència entre els Jocs Olímpics de Rio i la infecció per Zika. Mostrava la seva preocupació pel risc que suposarà participar en el Jocs tant als atletes, com pels familiars que puguin acompanyar-los o els aficionats que acudiran.

Sembla oportú que aquest extraordinari esportista es preocupi de la seva seguretat en aquest cas sanitària, però ha anat més enllà i ha escrit:
"...De mis conversaciones con expertos tanto americanos como españoles, saco la conclusión de que el zika es realmente una amenaza mucho más seria y dañina de lo que creemos..."
"...Cumple ya más de un año y se extiende ya por 60 países. La presencia de casos en nuestro país, en Cataluña, Andalucía, País Vasco o Castellón tampoco parece haber despertado conciencias..."
"...que causa en el feto de la mujer embarazada y sobrecogen las tremendas imágenes de recién nacidos afectados de microcefalia. Pero es lo único que la opinión pública sabe de él. Pocos saben que puede derivar en algunos casos en un síndrome de Guillain-Barré, que provoca parálisis temporal y que puede llegar a ser letal..."


El jugador de Chicago-Bulls sembla que no té clara la diferència entre despertar consciències i l'alarma sanitària. En el seu article sospita que aquest és un problema que voluntàriament s'amaga a la opinió publica. Qué les autoritats sanitàries i la pròpia OMS estan voluntàriament minimitzant l'importància de l'epidemia de Zika.

L'agost de 2014 vaig escriure el meu blog " Celebritys i ciència, una mala combinació"  apropòsit d'unes  estrafalaries opinions de l’actriu Gwyneth Paltrow sobre l'energia de l'aigua. L'actriu en el seu dia i ara a la Pau Gasol com a "celebritys" tenen una alta responsabilitat quan fan certs comentaris per la repercusió mediàtica que tenen les seves paraules, i el Pau em sembla que s'ha ficat en un jardí.

A Catalunya, el nostre país tant petit, el Departament de Salut de la Generalitat té publicat en el seu Canal de Salut tant un text com un vídeo on la presentadora Helena Garcia Melero de forma molt didàctica nos apropa la informació sobre la malaltia del Zika (http://goo.gl/XOs6Uz).

Els professionals de salut de Catalunya van rebre del Departament de Salut instruccions precises per una actuació correcte davant d'aquesta nova malaltia entre nosaltres. "Procediment d’actuació davant de casos sospitosos produïts per la febre vírica de Zika" (http://goo.gl/HC0tD7). També el "Current Zika transmission" de la Eurpean Centre for Diasease Prevention and Control (http://goo.gl/kgboiO).

En un blog tant modest com el meu ja he publicat dos articles en referencia a la epidemia del Zika: divendres, 29 de gener de 2016. L'Ebola, el Chikungunya i ara el Zika. Malalties exòtiques o autòctones? (http://goo.gl/K33aDl) i divendres 11 de març, La síndrome de Guillem-Barré i Zica (http://goo.gl/jhHt68).

No se si les autoritats sanitaries americanes han amagat informació a la seva població o als seus professionals sanitàris, però a casa nostre ni la informació ni el debat s'han amagat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada