Aquest hivern atípic es resisteix a marxar. A l’hivern els refredats són molt més freqüents. Tot i el seu nom, refredat, el fred no és la causa dels refredats sinó que la causa és una llarga llista de virus. Si que és cert que el fred i la sequedat ambiental pròpia de l’hivern afavoreix que els virus es desenvolupin en l’aparell respiratori.
El canal salut del Departament de Salut de la Generalitat dóna algunes recomanacions per alleugerir els símptomes del refredat als adults:
- Descanseu i tingueu cura de la vostra salut. Beveu aigua, sucs, brous o infusions. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
- No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
- Dutxeu-vos o feu un bany per estovar els mocs. Poseu-vos sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
- Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos, i
- Sobretot, quan tingueu un refredat o la grip no deixeu cap altre tractament que estigueu seguint.
- Eviteu el tabaquisme actiu o passiu.
- Augmenteu l’administració de líquids, preferentment aigua, per assegurar una bona hidratació i més encara si hi ha presència de febre.
- Si l’obstrucció nasal molesta, podeu fer rentats nasals amb sèrum fisiològic per afavorir l’expulsió de secrecions. L’aspiració de mucositat és habitual en el lactant, però s’ha de fer amb precaució i no de manera sistemàtica.
- Estimuleu el nen a mocar-se.
- Recordeu, feu servir mocadors de paper d’un sol ús per evitar contagiar-vos a vosaltres mateixos o als altres.
- Incorporeu el capçal del llit. Ajudarà el nen a respirar millor.
- Eviteu l’exposició del nen als irritants: fum en general, substàncies que es troben en suspensió com el pol·len, gasos nocius, pols, contaminació, etc.
- La tos és un mecanisme de defensa per a l’expulsió del moc de les vies respiratòries. Per tant, només la tractarem en situacions molt determinades.
- L’ús de descongestius, antihistamínics, expectorants i antitussígens (siguin farmacològics o homeopàtics) no aporta grans beneficis i pot augmentar el risc d’intoxicacions, trastorns gastrointestinals, etc.
- NO s’han d’utilitzar antitussígens en els menors de 2 anys d’edat, excepte en algun cas especial indicat pel pediatre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada