divendres, 13 de novembre del 2015

Malalties de la pell a la tardor. Normes per a la cura de la pell en els mesos freds.

Arriba la tardor i amb ella el fred, la sequedat de l'ambient, la calefacció, l'ús dels diferents tipus de teixits ... tot un seguit de situacions que poden afectar a la pell provocant irritacions, picors, vermellors, etc ...

Alguns problemes de la pell com les picades d’insectes, la sudamina o el impetigen  desapareixeran fins el proper estiu, però algunes  malalties de la pell s'agreugen amb el canvi de les temperatures i la sequedat de l'ambient. Les malalties de la pell que presumiblement poden empitjorar  durant la tardor són:
 • Dermatitis atòpica. És una malaltia inflamatòria de la pell que produeix unes plaques vermelles i amb picor.  És una condició de tipus crònic i hereditari -també coneguda com èczema-. Els afectats per la dermatitis atòpica solen presentar més trastorns al·lèrgics. L’atòpia s’acompanya de vegades d'asma bronquial, rinitis o urticària.   Tot i que és una afecció que no té cura, pot mantenir-se sota control. 
 • La psoriasi. És una malaltia de la pell inflamatòria que pot perjudicar també a les articulacions.  És una malaltia de la pell pròpia dels adolescents i els adults,  principalment apareix entre els 15 i els 35 anys. La forma més habitual és la que es manifesta amb plaques vermelles descamatives. Pot manifestar-se amb diferent intensitat al llarg de la vida i no és contagiosa.  S'aconsella, en major de 14 anys,  els raig UVA en el tractament. Es fàcilment explicable la millora de la malaltia en el mesos de major irradiació solar i el presumible empitjorament els mesos de menor insolació. 
 • Dermatitis seborreica. És una malaltia inflamatòria i comú que fa que es formin escates que van de blanques a grogues. La dermatitis seborreica sol aparèixer en àrees greixoses i olioses com en el cuir cabellut, celles, pestanyes, plecs nasolabials, oïda intern i extern. Els primers mesos de vida es manifesta com la "crosta làctia", amb escates i crostes molt adherides al cap, que tot i el seu aspecte provoquen poques molèsties als nens. És una malaltia de la pell crònica que es pot controlar amb tractament.
 • Acne. És una malaltia de la pell caracteritzada per lesions com a conseqüència d'una inflamació i infecció del porus fol·licular (orifici de sortida del pèl). L'acne afecta el 80% dels adolescents. La llum solar i els banys de mar són factors atenuants i hi ha un empitjorament de l’acne en les èpoques de menys insolació a la tardor -hivern.  L'acne  és una malaltia habitualment benigne però si amb una important repercussió estètica i psicosocial no menyspreable.

Quan comença l'estiu rebem informació sobre els efectes del sol i la calor sobre la nostre pell, i les autoritats sanitaris i els professionals de salut us aconsellem sobre fotoprotecció, hidratació o protecció de la calor.

Igual que són conscient que la nostra pell precisa unes mesures especials a la
època de l’estiu, hem de prendre consciència de que la nostra pell també precisa cures específiques als mesos freds. Independentment del tractament que us han recomanat per la patologia específica del vostre infant, hi ha un seguit de mesures generals que us poden ajudar també a tenir una temporada tardor- hivern lliure de problemes dermatològics:

 1. Eviti fregar la pell. 
 2. Eviti gratar o que  l’infant es grati la pell.
 3. Utilitzi roba feta amb productes naturals (cotó o llana), especialment la que està en contacte amb la pell.
 4. Utilitzi roba transpirable.
 5. Eviti sabons molt agressius. Els malalts amb dermatitis seborreica, atòpica o psoriasis han de fer banys curts. Millor dutxes que banys. 
 6. Hidrati la pell abundantment després del bany o dutxa.
 7. Els pacient amb acne poden millorar per l’efecte peeling que pot tenir el rentar-se les zones afectes amb sabó de glicerina o similars.

Consulteu en cas de que sospiteu infecció de la pell o mala evolució, tot i el tractament recomanat pel vostre pediatre i/o dermatòleg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada