divendres, 9 de gener del 2015

Propòsits de salut pel 2015. Procureu-vos un benestar físic, psíquic i social.

Aquestes dates són el moment de fer els bon propòsits per l’any nou. Un consell per avançat, sigueu realistes, proposeu-vos metes accessibles que us donin satisfacció al aconseguir-les tot i que siguin petites millor que gran objectius que us provocaran insatisfacció si no les assoliu. Tot viatge per llarg que sigui comença per una primer pas. 

Us volia demanar que incloeu dintre dels propòsit del nou any un estil de vida saludable, que com ja sabeu es basa en quatre principis:

  • Alimentació sana. Feu un menjars variats amb tota mena de productes i en les quantitats oportunes. Amb verdures (com dues mans) amb proteïnes (com un palmell de la mà de carn o peix) i de carbohidrats (com un puny de patates, pasta i pa),amb una peça de fruita com a mínim diària i una o dos presses de làctics (llet, formatge o iogurts) al dia.
  • Exercici físic. Feu alguna activitat física d’acord a la vostre edat i forma física. No cal fer cap marató ni fer-se soci de cap gimnàs, n’hi ha prou amb fer passejades, en anar en bicicleta, en deixar l’ascensor i pujar escales, en abaixar-se una parada abans del nostre destí del metro o el bus i fer la resta de recorregut a peu...
  • Ment sana i corpore sano. Vigileu la vostre salut mental, el vostre equilibri emocional tant com la vostra salut física. “Alimenteu” i feu “exercici” també a  la vostre ment, com llegir o escriure, escoltar música anar a exposicions o museus, al teatre...
  • Viviu en societat. La Organització Mundial de la Salut defineix la salut com el benestar físic, psíquic i social. No podem dir que estem sans sinó formen part de la nostre societat, des de la societat a petita mida com la família, a la més gran com la escola, el club esportiu, el poble, la ciutat, el país... Participeu de forma activa en les activitats socials i en la vida associativa de la vostre comunitat. 


I tot això apliqueu-lo al vostres fills i filles. Oferiu-les una alimentació rica i variada, assegureu-vos que fan un exercici físic adequat a la seva edat, estimuleu-los a llegir, a escriure i tenir tota mena de inquietuds culturals i fer-los participar de la vida al barri o al poble o la escola o al club esportiu on pertanyen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada