divendres, 5 de setembre del 2014

La tornada a l'escola. Com cada any, tot igual però tot nou.



Hi ha una data propera senyalada als calendaris de moltes cases, el dia de la tornada a la escola. Tot i que l'any comença, com es evident, l'1 de gener l'inici del curs és una data cabdal en el calendari familiar. Un recomençament de l'any.

Si el començament de l'any és el moment per a fer bons propòsits, ara sembla el moment de fer col·leccions (helicòpters de combat, cascs de la Guerra de les Galàxies o muntar un vaixell del segle XVII). L'arribada del setembre si que és la tornada la vida escolar, a la vida “normal”.
Aquí hi ha 5 consells que independentment del èxit o fracàs dels curs anterior o de la necessitat de intervencions especifiques poden ajudar a un bon desenvolupament del curs que ara comença.

  1. Torni a les rutines: Comenci ja a modificar els horaris. Es normal que pares i mares siguin més laxos durant l'estiu amb els horaris d'anar a dormir. Però d'aquí a pocs dies aquests horaris es tornaran molt més rígids. Alguns dels nostres fills o filles poden tenir problemes en fer aquest canvi des del horari d'estiu al horari escolar. Per això està bé facilitar aquest canvi dels horaris fent-los de forma progressiva. Un bon hàbit del son és un element essencial per aconseguir un bon rendiment escolar i per realitzar amb èxit la resta d'activitat del dia. A la meva pagina "Prop dels infants" trobareu consells per a fer aquest canvi. També comenci a introduir els hàbits alimentaris adients pel curs escolar. Recordi la importància d'un bon esmorzar abans de començar les activitats del dia. Quan comenci el curs estableixi controls de rutina. Per als nens més petits controli que la motxilla porta els deures fets i els elements necessaris (gimnàstica, música...) pel dia següent. Per als nens més grans hi ha prou amb un control verbal. No ho faci quan es posen a dormir o al matí, aleshores ja no hi temps per a res.
  2. Busqui un lloc per a fer les tasques. El lloc ha de tenir dues característiques bàsiques: Bona llum i bon espai. El silenci és una peculiaritat especifica de cada persona. Alguns necessiten tranquil·litat altres necessiten música. Proporcioni l'espai ell o ella ja posarà el soroll.
  3. Estigui en contacte amb el mestre i l'escola. Faci un seguiment des de el començament del curs. Faciliti canals de comunicació amb els professor, amb entrevistes personals o amb notes escrites a l'agenda. Sigui proactiu, no esperi als darrers mesos del curs. Si cal prendre mesures (classes de suport en alguna matèria) es recomanable començar aviat. El curs escolar més una carrera de llarga distància que no una prova de velocitat.
  4. Programeu les activitats. Programeu les activitat pel curs. Es inexcusable fer-lo amb temps. S'han d'establir prioritats, sense oblidar que nens necessiten ser nens. Cal òbviament un temps per l'estudi, possiblement vostè vulgui que faci alguna altivitat extraescolar (futbol, piano, anglès o dansa...), però també cal reservar uns espais d'inactivitat, per jugar, per relaxar-se. Tothom, els nois i noies també, ha de posseir un espai per desestressar-se.
  5. Impliqueu-vos en la escola. Penseu en acompanyar als nens petits els primers dies de escola. Participeu en les AMPAs i les activitats que organitza la escola (dia de portes obertes, carnestoltes, festa final de trimestre o de curs...). També impliqueu als vostres fills en la seva escola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada