divendres, 12 de setembre del 2014

El suïcidi una mort evitable? Decàleg per ajudar als adolescents



El passat dimecres 10 de setembre, Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi, es fomenten a tot el mon mesures per a prevenir els suïcidis. El suïcidi constitueix un problema de salut pública de primer ordre i en part evitable. 

El suïcidi és la causa de la meitat de les mort violentes al mon i això significa quasi un milió de víctimes a l'any. L’any 2011, a Catalunya, es van registrar 485 defuncions per suïcidi. A més a més, almenys 20 persones intenten suïcidar-se per cada una que ho aconsegueix. El suïcidi preocupa especialment perquè és una de les primeres causes de mortalitat en persones joves. Al desembre del 2013 el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa “Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya”, conegut com a Codi Risc Suïcidi.

El comportament suïcida ve determinat per un gran nombre de causes, com la pobresa, la desocupació, la pèrdua de éssers estimats, les baralles, la ruptura de relacions o problemes legals. Els antecedents familiars de suïcidi, així com l'abús d'alcohol i estupefaents, els maltractaments en la infància, l'aïllament social i determinats trastorns mentals, com la depressió i l'esquizofrènia, també tenen influència en nombrosos suïcidis. Les malalties orgàniques i el dolor discapacitant poden incrementar el risc de suïcidi. Les notícies de suïcidis aparegudes en els mitjans de comunicació poden portar a alguns a emular aquests actes. Per això, els mitjans de comunicació han de mostrar sensibilitat a l'hora d'informar sobre aquestes morts tràgiques. Més informació a l'Associació internacional per la prevenció del suïcidi: www.iasp.info/es/index.php

Com podem ajudar als joves per sentir-se millor quan estan deprimits?
  1. Els adolescents sovint poden sentir-se millor si poden expressar els seus sentiments als pares, un amic o un adult de confiança.
  2. Els adolescents necessiten especialment sentir-se units amb les seves famílies. La cohesió familiar és un factor protector contra la depressió i el suïcidi.
  3. Els adolescents expressen millor els seus sentiments escrivint notes o cartes. Afavoreixi que expliquin els seus sentiments de qualsevol mitjà.
  4. L'exercici físic els fa sentir-se millor.
  5. Els esports col·lectius o les activitats grupals poden ajudar a prevenir l’aïllament social.
  6. Els adolescents necessiten dormir almenys nou hores a la nit.
  7. És important equilibrar les hores de treball amb les hores d'esbarjo
  8. Menjar una dieta equilibrada és també important.
  9. Riure es una bona medicina. Llibres de humor o escoltar humoristes pot ser útil.
  10. Si un adolescent té diversos símptomes de depressió, com ara irritabilitat, enuig, tristesa, desesperança, fatiga, trastorns del son, aïllament o baixada del rendiment escolar durant més de dues setmanes cal consultar al seu metge.
Trobareu molta més informació a la meva pagina web: Prop dels infants






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada