diumenge, 9 de febrer del 2014

L'orientació sexual dels adolescents. Què cal saber?

Durant l'adolescència, els adolescents aprenen a percebre els seus companys com a amics o potencials parelles amoroses o sexuals. Això és una part normal del desenvolupament dels adolescents. Aquests sentiments sobre el gènere és l'orientació sexual.

Què és l'orientació sexual ?
L'orientació sexual es refereix al sexe (home o dona) a la qual una persona se sent atreta. En general, les persones es defineixen a si mateixos en una de tres maneres:
  1. Els heterosexuals són atrets per persones del sexe oposat. Els homes heterosexuals se senten atrets per les dones, mentre que les dones heterosexuals se senten atretes pels homes.
  2. Els homosexuals són atrets per les persones del seu mateix sexe. Les dones que se senten atretes per altres dones són conegudes com "lesbianes", mentre que els homes que senten atracció per altres homes se'ls coneix com "gais".
  3. Els bisexuals se senten atrets per ambdós sexes.
Si l'elecció es homosexual o bisexual, cal esperar un procés de reafirmació de la identitat sexual més complicat. El jove pot sentir-se diferent i desorientat en rebre informacions que no coincideixen amb els seus sentiments. Aquests sentiments de incertesa dels adolescents està agreujada per:
  1. L'estigma que acompanya l'homosexualitat.
  2. El insuficient coneixement.
  3. La por a ser rebutjat pels amics i la família.
  4. La manca de models homosexuals.
  5. La dificultat de socialitzar amb altres adolescents que tenen els mateix sentiments.
Com saben els adolescents que són homosexuals ?
El procés de descobriment de l'orientació sexual és:
  1. Per fantasies o somnis homosexuals.
  2. Quan l'adolescent s'adona que ell se sent atret per algú del mateix sexe.
  3. El sentiment de ser diferent dels seus amics i companys de classe.
  4. Una experiència sexual.
Què puc fer si crec que el meu fill és gai o bisexual ? Com ajudar el meu fill?
És molt difícil per als adolescents revelar la seva homosexualitat als seus pares. Es senten incòmodes amb la idea de "mentir ", però tenen dubtes sobre la seva reacció.
  1. Espereu fins que el seu fill estigui preparat per parlar. Alguns no estan preparats per anunciar la seva orientació sexual fins l'edat adulta.
  2. Alguns adolescents confiaran en un germà, una germana o una cosina abans de parlar amb un dels seus pares, i sovint triaran un dels pares abans que l'altre. És important respectar el fet que el seu fill adolescent parli amb algú amb qui es senti còmode.
  3. Estiguin disposats i oberts si el vostre fill vol parlar de la seva orientació sexual, però no ho forcin.
  4. Aprofiteu per a parlar sobre el sexe després de veure la televisió o llegir un llibre sobre el tema de l'homosexualitat. Faci saber sempre al seu fill que vostè l'estima, independentment de la seva orientació.
  5. Animi al seu fill a parlar sobre salut sexual amb un pediatre, metge de família o infermera en qui confien. Pot ser d'ajuda per a trobar maneres de tractar la pressió social.

Tindrà el meu fill més problemes de salut si és homosexual ?
L'homosexualitat no és cap problema de salut, tot i les opinions de la Conferencia Episcopal. No hi ha cap anàlisis de sang o altres proves que poden determinar si una persona és heterosexual, homosexual o bisexual. L'homosexualitat i la bisexualitat no són problemes de salut i no representen cap risc augmentat per a la salut. Particularment, els adolescents els gais o lesbianes són més vulnerables a la depressió i el suïcidi. Els consells de salut sexual són els mateixos per a tota la població adolescents independentment de la seva orientació sexual:
  1. Tots els adolescents que són sexualment actius han de tenir pràctiques sexuals segures, com l'ús del condó, que ajuden a reduir el risc d'infeccions.
  2. Qualsevol persona que tingui sexe anal sense protecció té un alt risc d'infeccions de transmissió sexual .
  3. A casa nostre totes les noies de 12- 14 anys d'edat reben la vacuna contra el virus del papil·loma humà (dintre del programa de vacunació escolar). Per a què sigui plenament eficaç, s'aconsella administrar la vacuna abans del inici de l'activitat sexual.
  4. Animi al seu fill a utilitzar tots els mitjans per tenir sexe segur. 

On aconseguir informació i ajuda
Si tens un/a fill/a homosexual pots trobar informació sobre com tractar el tema a la web de l’Associació de Mares i Pares de gais i lesbianes. (http://www.ampgil.org/ca/), a la Coordinadora de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de Catalunya (www.cogailes.org) o al Casal Lambda (www.lambdaweb.org).

A la web de la Generalitat de Catalunya sobre joves també podeu trobar informació (http://www.sexejoves.gencat.cat )


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada