diumenge, 5 de gener del 2014

Heu fet propòsits “familiars” pel 2014?


Una altra vegada Any Nou: temps per a nous propòsits. Nous propòsits per decidir fer les coses de manera diferent, millor. La realitat de cada dia ens posarà força pals a les rodes de les nostres bones intencions. Però un nou any porta 365 oportunitats noves de millora, aprofitem-les. No puc deixar passar la oportunitat, des de una visió pediàtrica, de aconsellar-vos nous propòsits per a aconseguir una manera de viure més sana i més feliç.
Com a pares, sou responsables de les vostres pròpies vides però també les dels vostres fills, es important esforçar-se per a fer les coses cada vegada millor.
Cada família és diferents, aprofiteu aquest consells per a fer els vostres propòsits pel nou any d'acord a les vostres peculiaritats com a família. En aquests o altres propòsits pel nou any es molt important la perseverança. Trobareu mil oportunitats per a abandonar, cal estar convençut de la necessitat d'aquest canvis de millora per portar-los a bon port. No passar res si ens desviem una mica dels nostra camí inicial, es tracta de tenir clara la meta i anar poc a poc, de manera que ens anem adaptam als canvis. 

Així que aquí els suggeriments:
Feu una dieta més saludable. Molts nens (i moltes famílies) no fan la dieta mes adient. Estem patim una “epidèmia” d'obesitat. Fer modificacions a la nostra dieta té dificultat. Ens agrada el que estem menjant, per això el mengem. Hi ha un munt de dietes saludables diferents. Una dieta saludable inclou cada dia fruites, verdures, cereals, proteïnes i productes lactis baixos en greix. Acompanya els menjars amb aigua en contes de begudes ensucrades. Introdueix fruita per berenar en comptes de sucs o pastisseria industria. Evita el menjar escombraria i el menjar ràpid. Planifica els menjars i les compres de la setmana. Penseu que, com deia el “Capitá Enciam” (http://www.youtube.com/watch?v=eX_WnAW20mY) els petits canvis són poderosos. Trobareu moltes receptes i altres idees a les xarxes, feu un cop d'ull als consells sobre obesitat a la meva pagina (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/alimentacio/obesitat.html)

Feu més activitat física. Vivim en una societat molt sedentària, i això és realment dolent per a nosaltres i els nostres fills. Els nens hauríem de fer exercici físic durant almenys una hora cada dia. Els jocs es una forma fàcil i divertida de fer exercici. L'activitat física pot ser pujar les escales o anar o tornar caminant de l'escola. Planifiqueu activitats físiques que es podeu fer junts, com patinar, nedar, sortides a la muntanya o anar en bicicleta....Els Reis podem portar regals (raquetes, patins, bicicletes, pilotes...) que ens ajuden a fer exercici de forma divertida.

Passeu més temps amb els vostres fills. No només estar, sinó més aviat ser amb completa atenció i intenció. No es una qüestió de quantitat, més aviat de qualitat. Es tracta de estar conectats, de saber el que ells estant fent, passant, pensant i sentint. Es tracta d'assegurar-se que saben que tenen el nostre suport i que els estimem incondicionalment.

Valoreu l'ús dels medis i les pantalles. Soc un defensor de les múltiples avantatges de les noves tecnologies, en l'ensenyament, en el oci, en les relacions personals.....No estic diem de cap de les maneres tancar la televisió, els ordinadors o els telèfons intel·ligents. Els coneixements i les habilitats en l'ús aquestes eines són bons, i penso que en el futur imprescindibles per la vida dels nostres fills. Però com a pares ens pertocar controlar els temps i els continguts. Igual que escollireu un o altre llibre per donar a llegir als vostres fills en funció de la seva edat i el seu desenvolupament, de la mateixa manera heu de ser responsables de l'ús i els continguts en línia. Vigileu de no trepitjar la prima línia entre la supervisió i la invasió de l'intimitat, amb tant de zel reivindicat pels adolescents especialment. Trobareu més a: Social media el que els pares han de saber (http://www.fcodinagarcia.cat/planes/adolescents/digitals_pares.html)

Vigileu la salut mental. Un nen necessita vacunes i fàrmacs per evitar o curar les seves malalties físiques però també precisa una vida mentalment saludable. Els nens necessiten jugar, fer servir la seva imaginació, escollir les seves activitats ... i cometre els seus pròpies errors. Necessiten un espai segur on desenvolupar-se i créixer. Heu d'aconseguir pels vostres fills un entorn que afavoreixi la expressió dels seus sentiments

Són consells senzills i obvis, però no necessàriament fàcils. Sempre que alguna cosa funciona és perquè s'ha posat una mica de fe, força constància, molta alegria i tota la estima possible.
Feliç Any Nou 2014 a tots, aquest desitjo sigui un molt bo any per vosaltres i les vostres famílies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada