diumenge, 10 de novembre del 2013

Malalties eradicades o amagades?


El festival Sónar celebreat a Barcelona els dies 13 a 16 de juny d'aquest 2013 va tenir un convidat inexperat, el virus del xarampió. “29 persones afectades a Catalunya per un brot de xarampió iniciat al Sónar” (http://cort.as/6ex2). La majoria dels afectats eren adults entre 20 a 40 anys no estaven vacunats del virus. El xarampió es una malaltia molt contagiosa que es considera eradicada de Catalunya des de l'any 2000. Des de llavors s'han produit diferents brots, un al 2006 que va afectat prop de 400 persones, altre al 2010 amb 300 persones afectades, el del festival Sónar es el darrer per ara.

"La ONU confirma el primer brote de polio en Siria en 14 años y alerta del riesgo de contagio” (http://cort.as/6ex8) Els genets de l'Apocalisi s'han fet presents a Síria, la guerra, la fam, la mort i la pesta (la polio). La poliomielitis és una malaltia incurable, molt contagiosa i que també es considerava eradicada. La canalla és especialment vulnerable. La malaltia inflama i destrueix la musculatura. Quan la malaltia arriba a la musculatura pulmonar el pacient no pot respirar i cal confinar-lo en un pulmó d'acer. La debilitat muscular del pacient era tant gran, que li impossibilitava ni tant sol respirar. La maquina mantenia present la respiració. La foto que acompanya el text es prou il·lustrativa del que significava la polio a la primera part del segle XX, abans de la era vacunal. La foto es en blanc i negre i confiem en no disposar mai de la desgraciada oportunitat de poder fer noves fotografies.
Un pitbull ha causat el segon brot de ràbia en Espanya des de 1966” (http://cort.as/4K5X), any en que aquesta malaltia es va considerar eradicada (només hi havia un altre brot en Màlaga en 1975). La ràbia es una malaltia que ataca al sistema nerviós i que pot ser mortal. La notificació d’aquest cas ha constituït una alerta de salut pública i s’ha declarat el nivell 1 d’alerta d’acord amb el “Pla de contingència per al control de la ràbia en animals domèstics a Espanya”, que ha afectat cinc àrees de restricció en el territori de Catalunya (Banyoles, Piera, Porqueres, Montcada i Reixac i districte de Sant Martí de la ciutat de Barcelona). El nivell 1 d’alerta es mantindrà fins a principis del mes de desembre.

Aquestes tres noticies d'aquest mateix any posen de manifests que no podem relaxar-nos amb els programes de vacunació humanes o animals. Es pot tenir la falsa impressió que les epidèmies de les malalties infeccioses són cosa del passat o del tercer mon. Pensar que vivim amb la seguretat del primer mon. Però no es així.
En el seu dia una coordinada campanya de vacunació mundial contra la verola va fer desaparèixer la malaltia de planeta. Altres malalties com el xarampió o la polio es considerem eradicades de Catalunya, no hi ha casos autòctons, però com veiem si que pot haver importats. En mon s'ha tornat tant petit que una alerta sanitària en qualsevol part del mon ha de ser considerada.

Assegureu-vos que el vostres fills o filles tenen la protecció vacunal adequada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada