dijous, 30 de juny del 2022

Comencen l’estiu amb una nova onada de la epidèmia per coronavirus (i van set)

 Comencen l’estiu amb una nova onada de la epidèmia per coronavirus (i van set), si patiu COVID-19 (no obligatori però si recomanable) “distància-mans-mascareta”


Com l’any passat, l’inici de l’estiu ens ha portat un increment de casos de COVID-19 com a conseqüència de l’augment de les interaccions socials. 

Afortunadament la eficàcia de les vacunes anti-COVID davant de les formes greus de malaltia per les noves soques del coronavirus, BA.4 i BA.5, responsables de la majoria dels casos d’aquesta nova onada és molt eficaç, de manera que ara per ara l’augment dels casos de COVID no està acompanyat d’un augment similar ni en els ingressos hospitalaris ni en la ocupació en les unitat de cures intensives. 

La simptomatologia de la malaltia produïda per aquestes noves soques de coronavirus és semblant a la malaltia que ja coneixem, febre, dolor muscular, mal de gola i els típics pèrdua de l’olfacte i del gust. Els pacients d’aquesta setena onada particularment presenten més fatiga i també més mal de cap i mucositat que els pacients de les onades anteriors.

La majoria dels pacients, especialment els infants, pateixen formes lleus que es resolen en pocs dies i habitualment només precisaran paracetamol i algunes mesures casolanes. 

En l’actual situació, el Departament de Salut recomanar considerar la COVID- 19 com una malaltia respiratòria més dels infants. 

Per això, algunes de les mesures antiCovid han decaigut com la necessitat de fer test d’antígens per a fer un diagnòstic específic, excepte en situacions especials com quan hi ha afectació greu que precisi ingrés, tampoc es fa busca activa de contactes, ni es  fan proves als contactes estrets asimptomàtics.

D’altre banda, tot i que l’aïllament domiciliari és una norma que també ha decaigut com a obligatòria, es recomana que els pacients es quedin en casa mentre tinguin símptomes. La triple norma de prevenció, distància-mans-mascaretes,  que va ser obligatòria a l’inici de la pandèmia, ara s’aconsella que la mantinguin els pacients amb COVID-19. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada