divendres, 9 d’agost del 2019

OMS declara una alerta sanitària mundial per Ebola.


L’any 2014  la majoria de la població va descobrir una malaltia, que fins aleshores l’era desconeguda, l’Ebola.  Aquell any, el monjo de l'ordre de Sant Joan de Deu, Manuel Garcia Viejo, va ser evacuat des d’Àfrica a Madrid malalt d’Ebola. El seu trasllat va obrir tots el telenotícies i era portada de tots els diaris.  Tristament, va morir el 25 de setembre de 2014.

Si feu una mica de memòria, Espanya va tenir el dubtós privilegi de ser un dels primers països en tenir un cas de contagi d'Ebola fora d'Àfrica. L'auxiliar clínica Teresa Romero, que després d'un “tour” per totes les televisions malparlant dels serveis sanitaris i dels seus professionals, finalment va retractar-se de totes les seves acusacions. Van tenir també, l’estrany honor de conèixer al inclassificable "Consejero de Sanidad" de la Comunitat de Madrid. Aquell que, segon les seves pròpies declaracions,  ja havia vingut "comido" al càrrec, m’imagino que pensava que la resta que érem uns morts de gana. També van aprendre que els jutges no només tenen jurisdicció sobre persones i bens sinó també sobre els animals; i per ordre judicial es va sacrificar "l'Excalibur", el gos de l’auxiliar clínica infectada d'Ebola, per la sospita que fora infectat.  Tot amanit amb la sensació general que estaven patint o a punt de patir una epidèmia. Tot plegat un esperpent .
Després de la finalització de la quarantena d’un grup de persones, fonamentalment professionals de la salut, com a mesura preventiva  davant d’un possible contagi, l’Ebola va desaparèixer de les noticies i de les nostres vides. 
Les epidèmies d’Ebola s’han anant repetint a Àfrica. Fa un parell de setmanes, però, s’ha produït un canvi. L’Organització Mundial de la Salut (OMS)  va declarar una alerta sanitària mundial per l’actual epidèmia. L’actual brot d'Ebola, que va començar ara fa una any, és el segon més mortífer de la història del Congo. Des de l’inici de l’actual epidèmia, el nombre de casos al Congo és de 2.701, dels quals estan confirmats 2.607 i 94 són probables. En total, hi ha 1.813 morts i 776 persones es van curar. L’Ebola és una malaltia molt contagiosa i greu, de cada 10 malalt d’Ebola al Congo, 7 moren.
Perquè l’OMS declara ara una alerta sanitària per aquesta epidèmia que va començar fa un any? Doncs perquè es va documentar una mort per Ebola (ara ja hi ha un segon cas confirmat) a Goma. Goma, no és una petita aldea de la selva com les altres poblacions afectades,  sinó que  és una ciutat del Congo amb quasi 200.000 habitant, i a més està geogràficament allunyada del focus inicial. El risc que s’escampi l’epidèmia ha crescut. L’OMS amb les autoritats locals està fent tots els esforços necessaris per evitar la disseminació de la malaltia. Això ha suposat, entre altres mesures, vacunacions, tancament de fronteres, control de temperatura als viatgers, etc. amb l’objectiu d’evitar la progressió de la malaltia. 

No hi ha cap cas d’Ebola, fins ara, declarat fora d’Àfrica. Segur que alguna cosa s’ha aprés del desori del 2014. No hi ha, a casa nostre, cap motiu de preocupació. Restem a l’espera de noticies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada