dijous, 4 de juliol del 2019

Ofegament, què podem fer per evitar-ho?

L’ofegament en platges i piscines son accidents recurrents cada estiu i són la segona causa de mort en menors de 14 anys. L’any 2018 van morir ofegades 41 persones a Catalunya.

Cada estiu es fan campanyes de conscienciació amb l’objectiu qué cap infant, ni cap adult, pateixi un ofegament. Hem de saber gaudir de l'aigua, però al mateix temps actuar amb prudència. La majoria dels ofegaments tenen com a víctimes a infants menors de 4 anys, i es produeixen perquè no hi havia una vigilància adequada. Els infants més petits es poden ofegar en tant sol 2,5 cm d‘aigua.
L'ofegament és molt silenciós i ningú no s'adona si no està vigilant. Perquè sigui eficaç,  la vigilància ha de ser visual i permanent, amb un adult per cada dos infants i un adult per cada bebè.

Algunes normes de seguretat per evitar els ofegaments que ens recorda l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT):

  1. Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor. L’única acció eficaç davant d’aquest problema és la prevenció.
  2. Escolliu sempre, si podeu triar, platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.
  3. Mai els deixeu sense vigilància, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant prop de piscines, banyeres o a la platja. Si està banyant el seu infant petit i necessita obrir la porta, apagar el foc, contestar una trucada, etc., carregui’l a sobre (millor refredat que ofegat). La majoria dels infants que s'ofeguen en piscines familiars, l’adult que els vigilava els va perdre de vista durant menys de cinc minuts.
  4. No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit.
  5. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, no són mesures de seguretat suficients per evitar ofegaments.
  6. Si teniu una piscina al domicili, envolteu-la d'una tanca adequada. Cobriu o buideu les piscines inflables quan no les esteu fen servir.
  7. Retireu les joguines de l'aigua, si ha fet servir perquè nens més petits no es tirin a la piscina a per elles
  8. Mantingueu els cables elèctrics lluny de les piscines per evitar descàrregues elèctriques.
  9. Ensenyeu als infants les regles de seguretat i respecteu-les en tot moment:
    1. Assegureu-vos que els infants nedin sempre sota la supervisió dels adults. Ensenyeu-los que no han de nedar estant sols. Fins i tot un nedador experimentat pot patir algun problema.
    2. Obeïu els consells de seguretat presents a les platges. Ensenyeu el codi de les banderes. El  color de les banderes a les platges ens ajuda a planificar els banys amb seguretat. La bandera de color verd significa que el bany està permès, que les condicions per banyar-se (natació i busseig) són bones. La bandera de color groc significa que cal tenir precaució a l'hora de banyar-se, perquè les condicions del mar són dures, de forma que els nedadors han de tenir molta cura. La bandera de color vermell significa que el bany està prohibit per a tothom.
    3. Ensenyeu als infants i adolescents a que no saltin o es capbussin en aigües que no coneguin. No permeteu que els infants s’empenyin els uns als altres o juguin a ofegar-se mentre estan nedant.
    4. Expliqueu als adolescents la relació que hi ha entre els ofegaments i la ingestió d'alcohol o drogues
  10. Tots els pares haurien d'aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.
  11. Truqueu al telèfon d'emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat

No es pot finalitzar aquest post sense recordar els més de 700 nens i nenes migrans o refugiats que segon Save the Children han perdut la vida en el Mediterrani des de 2014. Ni tenir un record especial per Aylan Kurdi, el nen sirià de 3 anys que va mori ofegat, el cos del qual va aparèixer en una platja de Turquia fa 4 anys. Ni els ofegats a la frontera entre Mèxic i la Estats Units.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada