divendres, 21 de setembre del 2018

Malis ovis, malis corvis


Malis ovis, malis corvis
Qualitats d’un “bon metge”: De les virtuts hipocràtiques a les competències emocionals de @joancmarch

“Només un home humà pot ser un bon metge. La medicina s’ha d’exercir amb amor, com una cosa sagrada, només s’ha ensenyar a persones sagrades, es a dir dignes de respecte i veneració”. Aquesta frase la va dir Hipòcrates, considerat el pare de la medicina, 400 anys abans del naixement de Jesucrist. Considerava Hipòcrates que els “bons” metges havien de tenir dos virtuts fonamentals: Filantropia (amor al proïsme) i Techne (l’art de la medicina, la tècnica).


El passat segle l’Accreditation Council for Graduate Medical Education, una organització que encarregada de l’avaluació de la formació dels professionals als Estats Units, va establir segon el seu criteri quines havien de ser les competències que calia assolir per a ser un metge “complet”. Les seves sis competències son: 1- Atenció al pacient (capacitat de fer una atenció compassiva, adequada i eficaç). 2-Coneixement mèdic (disposar dels coneixements científics, socioeconòmic i conductuals necessaris).  3-Aprenentatge i millora pràctica (utilitzar les dades d’evidència en la practica clínica).  4- Habilitats de comunicació interpersonal (capacitat per crear una relació terapèutica amb els pacients). 5- Professionalitat (sensibilitat cap a la diversitat cultural, d'edat, de gènere i a la discapacitat). 6- Pràctica basada en sistemes  (entendre la interacció entre la pràctica pròpia i el sistema sanitari).

Un recent article del professor de Salut Pública Joan Carles March amb el suggestiu títol  Ningú pot ser millor professional que persona” postulava que les competències emocionals ens converteixen en millors professionals,... Hem de conrear i fomentar l’empatia, la intel·ligència emocional, la comunicació, el lideratge, la capacitat d’entomar critiques...Tot per construir. Hem d’educar-nos i entrenar-nos per ser millor persones considerant cinc aspectes: 1-Treballar l'altruisme. 2-Mantenir en bon estat les xarxes personals. Mantenir la connexió amb els nostres amics, familiars, veïns i companys de treball. 3-Ser optimista. 4-Donar-li menys importància als aspectes materials. 5-Fer el que estimes.
Si Hipòcrates, fa 2500 anys, definia les “virtuts” necessàries per a ser un “bon” metge, en els nostres dies establim “competències” tècniques i emocionals per assegurar una pràctica adequada i eficient del metge “complet”. Potser soc jo, però hi veig poca distància entre la filantropia de Hipòcrates i les competències emocionals del Dr. March. Roda el mon i torna al born. De les “bones persones”, bones obres però dels mals ous només surten mals corbs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada