Múltiples estudis ha demostrat que la nutrició en els mil
primers dies de la vida dels infants -des de la seva concepció fins al segon
any de vida- és un factor fonamental per a la seva salut futura.
La salut futura de l’infant depèn dels seus gens i del
seu entorn, però també de l'alimentació, que és un factor molt decisiu. El
creixement i desenvolupament dels infants està en bona part determinat per
l'alimentació que reben en aquesta primera etapa de la vida. El que mengi el
nadó en els mil primers dies (embaràs, lactància i els dos primers anys) serà
fonamental per a la seva vida futura. Suposa una finestra d’oportunitat única
per incidir en la salut futura dels infants.
Els primers mil dies de vida són crucials pel
desenvolupament del cervell i és ben conegut l’important paper que la nutrició
juga en aquest període. La manera com el cervell es desenvolupa durant
l'embaràs i durant els primers anys de vida és fonamental, durant aquests
primer mil dies es defineix com funcionarà el cervell per a la resta de la vida
d'una persona.
I no solament pel desenvolupament cerebral, durant
aquests primers mil dies s'estableix bona part del procés endocrí dels infants,
de manera que amb una saludable activitat física i realitzant una nutrició amb
aliments baixos en greixos, sucres i en sal es prevé l'obesitat i altres
problemes metabòlics, tant en l'època infantil com en el futur.
Embaràs
Des del moment de la concepció,
la nutrició de la dona embarassada té un impacte en la salut futura del seu
nadó. Una alimentació segura i saludable durant l'embaràs és el primer pas per
una bona salut dels infants. Alguns consells nutricionals útils per a les dones
embarassades són:
• Feu de 4 a 5 àpats al
dia i eviteu picar entre hores.
• Augmenteu el consum de
fruites i hortalisses.
• Mengeu peix 3-4 cops a
la setmana.
• Beveu força d'aigua (de
8 a 10 gots/dia).
• Consumiu amb moderació
aliments rics en greixos i sucres.
• Modereu el consum de
sal.
• Extremeu les normes
bàsiques de manipulació higiènica dels aliments. Renteu-vos de mans i els
aliments correctament, refrigereu els aliment de forma adequada ...
• Actueu amb precaucions
amb alguns aliments. Modereu el consum de cafeïna de qualsevol font (cafè, te,
begudes de cola, begudes "energètiques", mate ...). No utilitzeu
complements alimentaris a base de vitamines i minerals sense la recomanació del
personal sanitari ...
• Eviteu cert aliments
durant l'embaràs: Carn crua o poc feta (carpaccios). Peix cru (tipus sushi,
sashimi, ceviche, carpaccios), peix fumat refrigerat o marinat així com ostres,
cloïsses o musclos crus. No prengueu begudes alcohòliques.
Per més informació sobre alimentació de l'embarassada
consulteu AECOSAN (Agencia
Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición).
Primer any
La
llet materna és el millor aliment per a qualsevol nounat. La recomanació actual
és alimentar els nadons amb lactància materna exclusiva durant 6 mesos. La llet
materna té la quantitat òptima de proteïnes, greixos, carbohidrats, vitamines i
minerals que els nounats necessiten per un creixement i desenvolupament adequat. Si no doneu el pit, doneu
una llet de formula infantil, que té els nutrients que necessiten els nadons
durant els primers 6 mesos de vida.
La presència d’algunes vitamines i altres elements a la
llet materna depenen molt directament del tipus d'alimentació de la mare, per
això, és fonamental que les mares lactants segueixin una dieta saludable,
variada i equilibrada.
El segon pas important en l'alimentació del primer any de
vida és la introducció de l'alimentació complementària (cereals, fruites,
verdures, carn, peix...). Després de 6 mesos de lactància materna exclusiva és
important introduir i acostumar l'infant a nous aliments, a nous sabors i a
noves textures. Cal ensenyar uns hàbits nutricionals adequats, que si
s'estableixen correctament en aquesta època de la vida es mantindran de forma
permanentment.
Més informació sobre
alimentació els primers anys de vida al PAAS (Pla integral per a la promoció de
la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació)
Segon any
Durant el segon any de vida, com
recorda una recent publicació al bloc de Harvard Health Publishing, els nutrients fonamentals inclouen:
• Proteïna. Les proteïnes es poden trobar en la carn, aus, mariscs, llegums, ous, productes de soja, fruits secs i llavors, així com productes lactis.
• Zinc. Es troba en moltes carns,
peixos, productes lactis i fruits secs.
•Ferro. Les carns, llegums, cereals, verdures de fulla i patates són
les millors fonts de ferro.
• Folat. Aquest nutrient, especialment important per a les mares
gestants, es pot trobar al fetge, espinacs, cereals i pans, així com altres
aliments.
• Iode. Es present a la sal iodada, mariscs i productes lactis.
• Vitamina A. Juntament amb el fetge, les pastanagues i l'espinac són
bones fonts d'aquesta vitamina.
• Vitamina D. La millor manera d'aconseguir-la és sortir a l'exterior. La carn de peixos grassos com el salmó ho té i productes enfortits amb ella, com la llet fortificada.
• Vitamina B6. Les millors fonts de vitamina B6 són les carns,
peixos, patates i altres vegetals, i fruites (no cítrics).
• Vitamina B12. La vitamina B12 es troba naturalment en productes
animals, com ara carn, peix, ous i productes lactis.
• Àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga. Un exemple són els
àcids grassos omega-3. Aquests són més fàcils de trobar en els peixos grassos i
molts aliments també es troben enfortits amb ells.
Les famílies que són vegetarians,
especialment aquelles que són veganes, poden
trobar que sigui difícil aconseguir tots aquests nutrients en la seva
alimentació habitual. Cal una consulta amb un nutricionista per assegurar que
les dones embarassades i els infants més petits d’aquestes famílies
aconsegueixen tots els nutrients necessaris
Les carns, els peixos i les
verdures fresques són cares. Per algunes
famílies, no és que triïn no menjar aquests aliments, és que no se’ls poden
permetre. Els dèficits nutricionals són un greu perjudici per la salut en
qualsevol moment de la vida però ho són especialment durant els aquests mil
dies. Disposar d’una alimentació saludable, en totes les èpoques de la vida, és
un dret fonamental de tots els infants, una responsabilitat familiar i un deure
social.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada