dijous, 25 de gener del 2018

Al·lèrgia alimentària


Les al·lèrgies i les intoleràncies  alimentaries és trastorns molt freqüent. Més de 17 milions de persones pateixen algun tipus d’al·lèrgia a Europa. El 10% dels infants entre 6-14 anys pateixen algun tipus d’al·lèrgia, d’aquestes entre 0,3% i el 7,5% segons els diferents autors són al·lèrgies a aliments.

Què és un al·lèrgia?
L’al·lèrgia es la reacció de hipersensibilitat en l’organisme davant d’una substància (al·lergen), que no és perjudicial per si mateixa (no és un tòxic) ja que de fet la majoria de persones les toleren “sense problemes”.
La intolerància alimentaria és una sensibilitat a un aliment que no desencadena una resposta immunitària. Els símptomes són similars a les de les al·lèrgies (nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal). Com norma general els infants amb intolerància alimentaria presenten símptomes menys greus i poden tolerar una certa quantitat de l’aliment a la seva dieta sense presentar a curt termini símptomes. L’exemple típic pot ser la intolerància a la lactosa.

Tipus d’al·lèrgens
1.     Aeris: pòl·lens, espores de fongs, pols, escames i pels d’animals...
2.     Verins d’insectes : abelles, vespes, mosquits... i
3.     Aliments : llet, ou, peix, fruits secs, llegums, cereals, algunes fruites...
4.     Additius : conservants, colorants, antioxidants...
5.     Làtex : guants, globus, xumets...


Els aliments que mes freqüentment produeixen al·lèrgia en els infants són la llet de vaca, l’ou, els fruits secs, els llegums, els cereals, el peix i algunes fruites. Afortunadament la majoria dels infants (entre un 80% i un 90%) superen aquestes al·lèrgies abans dels tres anys. Les al·lèrgies a la llet i a l’ou son les que amb més probabilitat solen desaparèixer. Per contra les al·lèrgies als fruits secs, els llegums, el peix i el marisc poden mantenir-se tota la vida.

Símptomes d’una reacció al·lèrgica
Després d’uns pocs  segons o pocs minuts (abans d’una hora habitualment) del contacte amb l’al·lergen es produeix la reacció de l’organisme que pot ser:
·      A nivell cutani: dermatitis atòpica, pruïja, envermelliment de la pell, urticària
·      A nivell digestiu: Nàusees, vòmits, dolors abdominals i diarrea.
·      A nivell respiratori: rinitis aguda, conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per engolir, dificultat per a l’entrada d’aire o respiració́ agitada i xiulets al pit.
·      A nivell cardiovascular: Hipotensió́, síncope (pèrdua sobtada de consciencia) i trastorn del ritme cardíac. Aquesta reacció s’anomena anafilaxis.

Com actuar


A.    La prevenció és la solució
L’únic tractament provat i eficaç̧ en les al·lèrgies i les intoleràncies alimentaries és l’exclusió́ absoluta de l’aliment responsable. A la pagina de  “Immunitas vera” ( http://www.immunitasvera.org/ ) l’associació catalana d’al·lèrgia alimentàries hi ha consells per a conviure a les al·lèrgies alimentàries:
1.     Assegureu-vos que no oferir cap aliment al que sigui al·lèrgic el vostre infant
2.     Comproveu la composició de cada aliment.
3.     Eviteu tenir mascotes, com ara peixos, ocells, tortugues, etc. Ja que el pinso pot contenir al·lèrgens (ou, llet de vaca, fruits secs, soja, peix...).
4.     Ensenyeu-lo a rebutjar tot tipus d’aliment que pugui ser perjudicial i explicar –los el per què.
5.     No forceu a menjar un aliment que l’infant rebutja encara que estigueu segur que se’l pot menjar.

B.    Davant d’una reacció...
Si tot i les mesures preventives preses l’infant presenta una reacció al·lèrgica cal actuar. La primera actuació ha de ser retirar l’aliment que ha pogut produir la reacció, rentar les mans i tranquil·litzar a l’infant.
Si presenta una reacció de caràcter lleu, amb símptomes cutanis o gastrointestinals (dermatitis, pruïja, envermelliment de la pell, urticària ,nàusees, vòmits, dolors abdominals i diarrea), Administreu un fàrmac antihistamínic, segon la recomanació del pediatra o al·lergòleg. Valoreu el trasllat a un centre sanitari.
                                                                                                          
Davant d’una reacció greu, amb símptomes respiratori (rinitis aguda, conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per empassar, ofec, dificultat per a l’entrada d’aire o respiració́ agitada i xiulets al pit). Administreu antihistamínics i/o broncodiladors segon la recomanacions del pediatra o al·lergòleg. Alertar immediatament als serveis mèdics (061, Catsalut respon) o traslladar l’infant a un centre sanitari. La prioritat és auxiliar a la persona al·lèrgica.

Si la reacció comporta més gravetat i es tracta d’una reacció sistemàtica (hipotensió, síncope, pèrdua sobtada de consciència, alteració ritme cardíac), reacció anafilàctica. Administreu adrenalina si disposeu i alerteu als serveis mèdics (061, Catsalut respon). La primera prioritat serà sempre administrar adrenalina.

Podeu trobar més informació sobre l’actuació davant d’una reacció al·lèrgica a https://www.youtube.com/watch?v=MhFnwz3PEHo i sobre l’anafilaxi a l’escola en 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada