Les al·lèrgies i les intoleràncies alimentaries és trastorns molt freqüent. Més
de 17 milions de persones pateixen algun tipus d’al·lèrgia a Europa. El 10%
dels infants entre 6-14 anys pateixen algun tipus d’al·lèrgia, d’aquestes entre
0,3% i el 7,5% segons els diferents autors són al·lèrgies a aliments.
Què és un al·lèrgia?
L’al·lèrgia es la reacció de hipersensibilitat en
l’organisme davant d’una substància (al·lergen), que no és perjudicial per si
mateixa (no és un tòxic) ja que de fet la majoria de persones les toleren
“sense problemes”.
La intolerància alimentaria és una sensibilitat a un
aliment que no desencadena una resposta immunitària. Els símptomes són similars
a les de les al·lèrgies (nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal). Com norma
general els infants amb intolerància alimentaria presenten símptomes menys
greus i poden tolerar una certa quantitat de l’aliment a la seva dieta sense
presentar a curt termini símptomes. L’exemple típic pot ser la intolerància a
la lactosa.
Tipus d’al·lèrgens
1.
Aeris: pòl·lens, espores de fongs, pols,
escames i pels d’animals...
2.
Verins
d’insectes : abelles, vespes, mosquits... i
3.
Aliments :
llet, ou, peix, fruits secs, llegums, cereals, algunes fruites...
4.
Additius :
conservants, colorants, antioxidants...
5.
Làtex :
guants, globus, xumets...
Els aliments que mes freqüentment produeixen al·lèrgia en
els infants són la llet de vaca, l’ou, els fruits secs, els llegums, els
cereals, el peix i algunes fruites. Afortunadament la majoria dels infants
(entre un 80% i un 90%) superen aquestes al·lèrgies abans dels tres anys. Les al·lèrgies
a la llet i a l’ou son les que amb més probabilitat solen desaparèixer. Per
contra les al·lèrgies als fruits secs, els llegums, el peix i el marisc poden
mantenir-se tota la vida.
Símptomes d’una reacció al·lèrgica
Després d’uns pocs
segons o pocs minuts (abans d’una hora habitualment) del contacte amb l’al·lergen
es produeix la reacció de l’organisme que pot ser:
·
A nivell cutani: dermatitis atòpica, pruïja,
envermelliment de la pell, urticària
·
A nivell digestiu: Nàusees, vòmits,
dolors abdominals i diarrea.
·
A nivell respiratori: rinitis aguda,
conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per engolir, dificultat per
a l’entrada d’aire o respiració́ agitada i xiulets al pit.
·
A nivell cardiovascular: Hipotensió́,
síncope (pèrdua sobtada de consciencia) i trastorn del ritme cardíac. Aquesta reacció
s’anomena anafilaxis.
Com actuar
A.
La
prevenció és la solució
L’únic tractament provat i eficaç̧ en les al·lèrgies i
les intoleràncies alimentaries és l’exclusió́ absoluta de l’aliment
responsable. A la pagina de “Immunitas
vera” ( http://www.immunitasvera.org/ )
l’associació catalana d’al·lèrgia alimentàries hi ha consells per a conviure a
les al·lèrgies alimentàries:
1.
Assegureu-vos que no oferir cap
aliment al que sigui al·lèrgic el vostre infant
2.
Comproveu la composició de cada
aliment.
3.
Eviteu tenir mascotes, com ara
peixos, ocells, tortugues, etc. Ja que el pinso pot contenir al·lèrgens (ou,
llet de vaca, fruits secs, soja, peix...).
4.
Ensenyeu-lo a rebutjar tot tipus
d’aliment que pugui ser perjudicial i explicar –los el per què.
5.
No forceu a menjar un aliment que
l’infant rebutja encara que estigueu segur que se’l pot menjar.
B. Davant d’una
reacció...
Si tot i les mesures preventives preses l’infant presenta
una reacció al·lèrgica cal actuar. La primera actuació ha de ser retirar
l’aliment que ha pogut produir la reacció, rentar les mans i tranquil·litzar a
l’infant.
Si presenta una reacció de caràcter lleu, amb símptomes
cutanis o gastrointestinals (dermatitis, pruïja, envermelliment de la pell,
urticària ,nàusees, vòmits, dolors abdominals i diarrea), Administreu un fàrmac
antihistamínic, segon la recomanació del pediatra o al·lergòleg. Valoreu el
trasllat a un centre sanitari.
Davant d’una reacció greu, amb símptomes respiratori (rinitis
aguda, conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per empassar, ofec,
dificultat per a l’entrada d’aire o respiració́ agitada i xiulets al pit). Administreu
antihistamínics i/o broncodiladors segon la recomanacions del pediatra o
al·lergòleg. Alertar immediatament als serveis mèdics (061, Catsalut respon) o traslladar
l’infant a un centre sanitari. La prioritat és auxiliar a la persona al·lèrgica.
Si la reacció comporta més gravetat i es tracta d’una reacció
sistemàtica (hipotensió, síncope, pèrdua sobtada de consciència, alteració
ritme cardíac), reacció anafilàctica. Administreu adrenalina si disposeu i alerteu
als serveis mèdics (061, Catsalut respon). La primera prioritat serà sempre
administrar adrenalina.
Podeu trobar més
informació sobre l’actuació davant d’una reacció al·lèrgica a https://www.youtube.com/watch?v=MhFnwz3PEHo i
sobre l’anafilaxi a l’escola
en
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada