divendres, 7 d’octubre del 2016

Poden els nens fer una dieta vegetariana estricta?

Fa un anys va haver una polémica en França per un judici a uns pares vegetarians estrictes. La Fiscalia acusava a Joel i Segine Moaligou, d'haver propiciat la mort de la seva filla de 11 mesos per negar-li els nutrients que necessitava. El nadó va patir un dèficit alimentari, que va contribuir a un fatal desenllaç. Finalment van ser condemnats a cinc anys de presó.

Recentment una dieta vegetariana també va acabar a judici a Milà com causa de possible de desnutrició infantil. El nen va ser hospitalitzat en condició estable, encara que greu. El infant amb més d'un any, pesa com un nadó de tres mesos i tenia uns nivells de calci en la sang en el límit de la supervivència. Els resultats dels exàmens clínics, a més de la malaltia cardíaca que ja patia, van ser tan alarmants com van empènyer al Fiscal a demanar una hospitalització forçada. Estava alimentat amb una dieta vegetariana molt estricta i sense addicions de cap tipus

No tinc coneixement de cap nen en una situació tant greu a Catalunya, pero si d'algú cas amb un retard irreversible del desenvolupament com a consequència d'una dieta amb un dèficit de nutrients.

Poden, doncs, els nens de fer una dieta vegetariana estricte amb seguretat?




Tipus de dieta vegetariana.
  1. Lacto-ovo vegetarians: Són persones que no mengen carn, peix, aus de corral o productes que contenen aquests aliments, però es permeten els productes lactis i ous.
  2. Els vegans: No mengen carn, peix, ni productes lactis i ous - cap producte animal.
  3. Les dietes macrobiòtiques: Aquestes dietes no són necessàriament vegetarianes, però són majoritàriament compostes de cereals, llegums i verdures. Poden incloure alguns productes d'origen animal.
  4. Altres dietes: Dietes rastafaris i frugívores - són dietes vegetarianes molt restrictives.

Recomanacions
El servei de Salut Preventiva de Canadà va crear un Grup de Treball que amb les proves que disposava establia les seguents recomanacions en referència a les dietes vegetarianes.


  1. Una dieta vegetariana o lacto-ovo-vegetariana ben equilibrada potser una opció acceptable per satisfer les necessitats de creixement i desenvolupament dels nens i joves.
  2. Per cobrir els requeriments d'energia en vegetarians estrictes s'ha d'assegurar, però, una ingesta d'aliments amb alta densitat d'energia per assegurar un creixement adequat. Cal vigilar de prop el creixement.
  3. S'ha d'augmentar les aportacions de proteïnes en els vegetarians per compensar la menor digestibilitat de la proteïna vegetal.
  4. Les necessitats de ferro dels ovo-lacto-vegetarians i vegans són més grans que en els omnívors, s'han d'aportar aliments enriquits amb ferro i potser tambè l'administració de suplements de ferro.
  5. La ingesta de calci en vegetarians estrictes no assegura les  quantitats recomanades, cal facilitar aliments fortificats, suplements farmacologics i fer una nonitoritzaió estricta del calci.
  6. Les dietes vegetarians estrictes han de contenir aliments amb el precursor dels àcids grassos essencials, l'àcid linolènic.
  7. Les recomanacions per a la vitamina D son iguals a tots els nadons a Catalunya. Els nens i adolescents que consumeixen menys de 500 ml de productes lactis fortificats amb vitamina D al dia han de prendre suplements farmacològics de 400 U per dia. 
  8. Les dietes vegetarians estrictes aporten un excés de fibra que s'ha de limitar per evitar la dilució de calories i la interferència amb l'absorció de minerals i nutrients essencials.
  9. Les dones embarassades estrictament vegetarianes han de assegurar-se tenir suficient vitamina B12, vitamina D, ferro, àcid fòlic, àcid linolènic i calci o satisfer les seves necessitats utilitzant suplements. Els nadons alletats de mares vegetarianes han de prendre aliments fortificats amb zinc després dels set mesos de l
  10. Nadons, nens i adolescents que segueixen una dieta vegetariana s'han d'assegurar de consumir suficients aliments fortificats amb vitamina B12 o prendre suplements diaris.
  11. Els adolescents i els atletes amb hàbits vegetarians  han de ser controlats acuradament per assegurar que consumeixen els nutrients essencials i detectar un dèficit de creixement.
  12. Els nens que són estrictament vegetarians, han de ser remesos a un dietista per avaluació i assessorament, hi han de seguir un control acurat del seu creixement i desenvolupament.


La meva recomanació personal, coincident amb la de la Societat Europea de Gatroentelogia Hepatologia i Nutrició Pediatrica, és que els nens menors de 2 anys no han de rebre dietes vegetarianes estrictes perquè en aquesta fase del creixement i del desenvolupament dels infants una insuficient aportació d'energica o carències nutricionals de vitamines (especialment B1) o de proteïnes animals i minerals (ferro, zinc, calci) poden produir malnutrició, raquitisme, anèmia i retard del creixement i del desenvolupament psicomotor en els lactants. Els pares de nens més grans que volen alimentar als seus fills amb un dieta vegetariana han de consultar un especialista en nutriciò per elaborar una dieta completa i ben equilibrada, amb els suplements necesaris i fer un seguiment del creixement i del desenvolupament psicomotor.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada