Aquesta setmana l’Institut Marqués ha presentat els resultats de l’estudi sobre estimulació
fetal com a resposta al estimul musical per via intavaginal. L'estudi publicat en la revista Ultrasound of the British Medical Ultrasound Society (BMUS) amb el titol de "Foetal facial expression in response to intravaginal music emission" suggereix que apartir de la 16 setmana d gestació el fetos podem ser estimulats amb música si aquesta arriba als fetos per via intravaginal. Los autores assegurean, també, que de poc serveis estimular els fetos através de la panxa de les embaraçades perquè nada o molt poc del sorolls exterior ariben a l'interior de l'uter.
Aquesta noticia ha estat recollida amb gran profussió per emissores de radio i diaris. Una noticia que ha tingut molt impacte.
Però i si fem una mirada critica?
El treball s'ha publicat a la revista que és l'organ oficial de la Societat Britànica de Ultrasons. El factor d'impacte d'aquesta revista es 0.00. El factor d'impacte es una mesura de la importancia d'una publicació cientifica. La revista Progresos de Obstetricia y Ginecologia de la SEGO (Societat Española de Obstetricia y Ginecologia) per exemple, té un factor d'impacte major, però no es publica en anglés (una mica de provincianisme?).
L'estudi está fet només amb un centenar de dones, i tot i que els resultats siguin concluents, amb tant pocs pacients la potencia estadistica (que ens permetria dir que això es així en totes les embaraçades) es molt baixa.
Hi ha, sobretot, un clar conflicte d'interesos, perquè al mateix temps que es publicava aquest estudi surtia al mercat un nou "gatxet" (Babypod) que per un preu de 120 euros permet l'estimulació musical del fetus per via intravaginal.
Finalment, acceptant per bons tots els resultat d'aquesta institució privada dedicada a la reproducció assistida, una questió per aclarir que no té resposta en el treball publicat ni va ser aclarida en la roda de premsa: Cal estimular musicalment als fetus? Aquest estimul es un factor positiu o estresant pel fetus?
Després de tot plegat és fàcil que dubtem si aquesta informació era un pas el coneixement sanitari o una teletenda del Babypod.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada