divendres, 31 de gener del 2020

Aigua, sabó i paracetamol, les claus per a lluitar contra refredats, grips, coronavirus i altres virus


A l’hivern, a tot l’hemisferi nord, per les condicions climatològiques pròpies de l’estació, augmenten els refredats, apareixen les epidèmies de grip i la novetat d’aquest any l’epidèmia de coronavirus.

Totes aquestes malalties tenen algunes característiques comunes. Són malalties infeccioses, causades per virus, que provoquen una inflamació de les vies respiratòries que ocasionen símptomes com tos, mucositat..., però de vegades poden causar pneumònia greu (amb febre i dificultat respiratòria). Òbviament la possibilitat de presentar una pneumònia o altres complicacions és molt major amb la grip que amb els refredats. També tenen en comú la seva forma de contagi a través de les gotetes de saliva que expulsen quan parlen, tussin o esternuden. Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans d’un metre.

A data d’avui, i això canvia cada dia, l’actual epidèmia de coronavirus ha afectat més de 10000 persones i a produït més de dues-centes de mort per pneumònia especialment a la Xina, tot i que ja hi ha casos esporàdics a una vintena de països. A Europa hi ha mitja dotzena de casos repartits entre França i Alemanya. Ni a Catalunya ni a Espanya hi ha cap cas detectat. Tot i que és difícil de predir l’evolució d’una epidèmia, els expert esperen un augment del nombre de casos i morts en les properes setmanes a la Xina i l’aparició de nous casos a la resta del mon. Probablement tard o d’hora hi haurà algun pacient amb infecció per coronavirus a Catalunya, el que sí hi ha i haurà encara més les properes setmanes són malalts amb grip. Aquesta setmana pel nombre de pacients diagnosticats de grip, 150 pacients per cada 100 mil persones, s’ha entrat en la fase epidèmica que durarà unes quantes setmanes.

Dos idees claus  per a lluitar contra aquestes malalties:

  • Aigua i sabó. Una higiene de mans correcta amb aigua i sabó és la millor eina per evitar el contagi d’aquestes malalties respiratòries. Si no hi ha aigua i sabó disponibles, utilitzeu gel hidroalcohòlic.
  • Aigua i paracetamol. Mantenir una correcta hidratació per ajudar a afluixar els mocs i prendre paracetamol per alleugerir la febre i el dolor són les claus per ajudar a passar la malaltia. Perquè aquestes malalties, més que curar-se, es “passen”. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada