dijous, 6 de febrer del 2020

Calendari de vacunacions sistemàtiques 2020

La vacunació és una potent eina per la salut dels infants. A Catalunya des de 1980 hi ha un Calendari de vacunacions sistemàtiques, que recull totes les vacunes que el Departament de Salut recomana i finança. Aquell primer calendari proporcionava protecció davant de 7 malalties; aquest any 2020 el nou Calendari inclou protecció davant de 15 gèrmens.

La novetat d’aquest Calendari 2020 és la introducció de la vacuna antimeningocòccica tetravalent. La malaltia meningocòccia és una greu malaltia infecciosa que produeix sèpsia i meningitis en els infants. Hi ha diferents gèrmens que la poden causar. Fins ara la vacunació només incloïa a les soques de serotipus C, ara a amb la nova vacuna tetravalent, a més del serotipus C, s’amplia la cobertura als serotipus A, W i Y.
Dintre del programa de vacunació escolar, la vacuna tetravalent s’administrarà juntament amb la resta de vacunes a 6è de primària, i durant els pròxim 2 anys també s’administrarà als infants de 13-14 anys a 2n de la ESO. Els adolescents entre 15-18 anys es vacunaran en els seus centres de salut. Una única dosis de la vacuna a aquests infants es suficient per a obtenir un bon nivell de protecció davant de la malaltia.

Totes les vacunes recollides en el Calendari de vacunacions sistemàtiques 2020 estan finançades i no suposen cap cost per les famílies. L’Associació Espanyola de Pediatria recomana algunes altres vacunes (rotavirus, Bexero*...) que no estant ara per ara finançades i que les famílies han de comprar si volen vacunar els seus infants d’aquestes gèrmens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada