divendres, 21 de febrer del 2020

Tabac i obesitat necessita millorar

L’Organització Mundial de la Salut posa bona nota a la sanitat de Catalunya, però necessitem millorar en tabac i obesitat, també en pediatria


L’informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), posa bona nota a la sanitat de Catalunya però valora que podem millorar en relació a l’obesitat i al tabaquisme. L’informe no ha valorat l’existència de les llistes d’espera. Les recomanacions fetes per OMS consideren que el Pla de Salut, que s’ha d’elaborar pels propers 5 anys, s’implementin mesures per combatre l’obesitat i el tabaquisme i també  actuacions contra l’augment de les resistències antimicrobianes, de sostenibilitat mediambiental i per tenir una visió de gènere en salut. Totes aquestes qüestions tenen una afectació en la salut dels adults però també dels infants.

Molts estudis posen de manifest  que quasi una quarta part dels infants pateixen obesitat o sobrepès, i que aquest és un problema que va en augment i que cada vegada apareix en edats més joves. Els nostres infants tenen comportaments poc saludables que es interrelacionen i afavoreixen l’obesitat. Molts dels nostres infants són poc actius, més aviat fan una vida sedentària davant de les pantalles, no dormen les hores recomanades cada dia i com ja s’ha comprovat aquesta falta de son es relaciona amb obesitat i que tenen un excés d’aliments ultraprocessats, de brioxeria, de begudes sucrades i d’aliments rics en sucres, sal i greixos saturats  a la seva dieta diària. Tots ells factors de risc per la obesitat i encara més quan van junts.

A la primera infància els infants pateixen els efectes nocius del fum de segona mà, fumadors passius. A més a l’adolescència el tabaquisme està augmentant. Des de feia molts anys el consum de tabac entre els joves estava en descens, des de l’any 2004 a l’any 2014, per exemple, el tabaquisme entre el joves havia baixat del 21 al 9%. Però aquesta tendència de descens invariable ha canviat i per primera vegada des de fa anys l’any 2018 el tabaquisme va tornar a pujar entre el joves de 15 a 18 anys. A més de consum habitual, noves formes de consum com la cigarretes electròniques o les xixes fan augmentar el consum de tabac o de cànnabis.
El control del tabaquisme i l’obesitat, junt a l’ús racional dels antibiòtics per a lluitar contra la resistències antimicrobianes, tenir en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i establir polítiques sanitàries que tinguin en consideració una visió de gènere seran determinats fonamentals en la salut dels infants durant els propers anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada