divendres, 29 de març del 2019

Canvi d’hora! Problemes a la son? . Consells per assolir hàbits de son saludables

A la matinada de diumenge, a les 2 hores els rellotges s’avançaran una hora per donar entrada al nou horari d'estiu. Aquest canvi suposarà que es faci de dia més tard i també que es faci fosc més tard. El canvi d'horari pot produir un desajust en algunes persones. La variació de l'hora pot produir alteracions del son, dels hàbits alimentaris o de l'estat d'ànim. L'adaptació a aquest canvi depèn de cada persona, habitualment els adults poden trigar tres dies a normalitzar-se. Els nens s'adapten més fàcilment que els adults al canvi d'horari però, en alguns casos, poden estar més irritats amb més son i menys gana els primers dies.

El son té un paper fonamental en el desenvolupament, creixement i benestar dels infants i dels adults. Com a guia orientativa poden dir que els nadons poden dormir entre 16 i 18 hores al dia; els menors de 2 anys fan una mitjana de son de 13 hores al dia (incloent migdiades); dels 3 als 5 anys la mitjana és de 10-12 hores (incloent migdiades), i entre els 6 i els 10 anys els infants dormen unes 10 hores al dia. Els adolescents necessiten dormir de 8-10 hores diàries.
Sempre es important establir pautes per assolir hàbits de son saludables però aquests dies encara més.
Consells per assolir hàbits de son saludables

  1. Un nen que està massa cansat tindrà més dificultat per dormir. Mantenir-lo despert tot el dia sense fer migdiada potser més un problema que una solució.
  2. Si es desperta a la nit. Espereu uns minuts perquè es torni a dormir tot sol abans d'anar a veure-ho.
  3. Eviteu estímuls durant la nit.
  4. Mantingueu l’horari habitual per anar a dormir i per les migdiades.
  5. Mantingueu les rutines a l’hora d’anar a dormir: Bany d'aigua tèbia (per més petits), rentar-se els dents, llegir un llibre o fer un joc tranquil (un puzle)... dintre de la seva habitació o en el seu propi llit
  6. Feu que el dormitori sigui un lloc tranquil, còmode i relaxat, amb una il·luminació suau i poc soroll.
  7. Tranquil·litzeu el vostre infant té por a l'hora d'anar a dormir o té malsons.
  8. No doneu begudes amb cafeïna.
  9. Eviteu la televisió abans d'anar a dormir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada