dimarts, 2 d’abril del 2019

I ∞ autisme. Una dinàmica nova per l’autisme

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 2 d'abril com a Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. Aquest any  2019, el lema escollit es “I ∞ autisme. Una dinàmica nova  per l’autisme”

L'autisme és una discapacitat permanent que afecta la comunicació. Es caracteritza per dificultat en la interacció social, problemes en la comunicació verbal i no verbal i patrons de comportament, interessos i activitats restringits i repetitius. Es fa servir els mots "espectre autista" perquè aquesta discapacitat presenta diferents graus de gravetat, que van des dels infants que necessiten un suport lleu fins aquells que requereixen suports molt importants.

Els infants amb autisme:
Abans dels 12 mesos poques vegades miren a les persones. No mostren anticipació quan se’l agafa. No mostren interès en jocs interactius simples com el "Tat". Manca d'ansietat davant els estranys als 9 mesos.
Als 12 mesos d'edat no somriuen a les persones conegudes. No giraren el cap quan algú els demana pel seu nom. No reclamen atenció. No vocalitzen, només fan balboteig.
Als 18 mesos d'edat no assenyalen amb el dit per demanar coses o en resposta a preguntes. No responen regularment al seu nom. No miren les persones que les parlen. No retornen el somriure a la gent. No riuen amb la gent. No diuen “Mama / Papa” específicament a una persona.
Als 24 mesos d'edat, similar a 18 mesos, però a més no obeeixen ordres senzilles. No realitzen o imiten el joc imaginari (pentinar una nina, donar-li de menjar). No participen en les activitats de grup (excepte córrer i perseguir). Prefereixen jugar sols. Tenen un vocabulari escàs, de menys 10 paraules. Tenen peculiaritats en el seu llenguatge, poden dir paraules llargues i complexes com " dinosaures " o " quadrilàter ", però no "mama", "pilota", "nen", etc)
Als 3 anys d'edat, similar a 18 i 24 mesos, però a més no fan frases de dues paraules (“nina maca”).
Als 5-6 anys no es preocupen per tenir amics. Tenen un ventall limitat d'emocions i interessos. Són molt sensibles al so, la llum, el tacte o el dolor. Insisteixen en fer coses de certa manera o en la repetició de rutines sense canvis.
Alguns infants amb autisme agiten les mans amb vehemència, caminen de puntetes, tenen tics i fan moviments maldestres, de manera que el focus principal de preocupació pot centrar-se en el sistema locomotor deixant de banda el seu problema de comportament. El seu veritable problema està en la seva dificultat per adquirir les habilitats de comunicació social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada