divendres, 1 de març del 2019

Petits canvis per a menjar millor

Les autoritats sanitàries, de sempre, van fent recomanacions sobre alimentació saludable (piràmides d’aliments, mètode del plat...); ara el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha elaborat la guia alimentaria “Petits canvis per menjar millor” per donar noves eines per a aconseguir amb “petits canvis” una millora en l’alimentació dels infants i els adults.

Tenint en compte tota la informació científica i nutricional sobre aliments saludables i com aquests aliments es relacionen amb algunes malalties i valorant l’impacte medi ambiental s’han elaborat recomanacions que proposen tres missatges claus de modificació en el consum d’aliments per a millorar la dieta.

Aquests tres missatges clau de “Petits canvis per menjar millor”:

 “Més fruites i hortalisses, llegums, fruita seca, vida activa i social”
Es recomana el consum d’aliments  amb un perfil nutricional més saludable (fruites i hortalisses, llegums i fruita seca) sense oblidar la importància d’un estil de vida actiu i social. Incloeu, com a mínim, 5 racions d’aquests tipus d’aliments al dia (3 de fruites i 2 d’hortalisses).

“Canvieu a aigua, aliments integrals, oli d’oliva verge, aliments de temporada i proximitat”
Es proposa “canviar” els aliments com el pa, la pasta, l’arròs... blancs o refinats pels integrals, posant per davant l’oli d’oliva als olis vegetals o altres greixos i optant per consumir aliments de temporada i de proximitat geogràfica. L’aigua es la beguda que ha d’acompanyar als menjars.

 “Menys sal, sucres, carn vermella i processada, aliments ultraprocessats”
Es suggereix consumir “menys”  aliments que s’han relacionat amb problemes de salut com aliments salats, aliments i begudes ensucrades, carn vermella i processada o aliments ultraprocessats (aquells que s’han elaborat industrialment i que contenen additius, sucres, greixos, sal, midons... afegits).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada