divendres, 25 de setembre del 2020

Polls al cap! Què fer? El secret està en el pentinat!

Més aviat que tard apareix una nota a l’agenda escolar informant de la presencia de “bestioletes” al cap dels infants. El poll del cap és un insecte que viu entre els cabells i que fa picor de cap .  El contagi, es produeix pel contacte amb alguna persona infectada o amb algun dels seus estris d'ús personal com pintes, raspalls, roba, coixí, etc. Qualsevol persona per neta que sigui, es pot infestar.

Com és tracta?

Tracteu el mateix dia a tots els membres de la família amb polls. Si no desinfecten tots (infants i adults) hi haurà re-infestacions. Els tractaments amb Permetrina, que trobareu de venda lliure a les farmàcies, és la solució.

  1. Apliqueu la loció antiparasitària sobre el cap i el cabell, de manera que quedi tot el cap ben mullat. Apliqueu-la fent una suau fricció, i insistiu al clatell i darrere de les orelles, que solen ser les zones més afectades. Deixeu actuar el preparat durant una o dues hores, embolicant el cap amb una tovallola o barret de plàstic.
  2. Renteu el cap amb un xampú antiparasitari i aclariu amb aigua abundant. Vigileu amb els ulls (no és tòxic però cou), si entra sabó renteu bé amb aigua neta.
  3. Afegiu una mica vinagre a l'aigua de la darrera esbandida per facilitar el despreniment dels ous (llémenes).
  4. Pentineu detenidament.
  5. Repetiu tot el procés a la setmana 

El secret està en el pentinat 

El raspallat del cabell es una eina bàsica del tractament. Les llémenes queden fortament adherides fins i tot quan són mortes, per això cal raspallar amb una llemenera per poder arrossegar els ous.

  1. Aconseguiu una bona llemenera, una pinta amb pues llargues que estiguen molt a prop entre si.
  2. Busqueu un lloc ben il·luminat, i una tassa d'aigua a prop per netejar la pinta després de cada passada. 
  3. Posar condicionador facilita la feina, perquè la pinta es queda bloquejada si hi ha nusos al cabell.
  4. Dediqueu temps, especialment al clatell i darrere les orelles.
  5. Manteniu un raspallat diari fins que hagi passat una setmana sense trobar res (aquest és el temps que triga un ou en incubar-se). 

Com fer prevenció?

  1. Eviteu els olis essencials que tenen un dubtós efecte preventiu i poden ser tòxics si s'aspiren o s’ingereixen.  
  2. Eviteu fer servir xampús antiparasitaris com mesura preventiva, perquè augmenten la resistència dels polls als tractaments. 
  3. Les úniques mesures que s'han mostrat eficaces i segures són:
    • Revisar regularment, un cop per setmana, els caps de tota la família, incloent-hi els adults. 
    • Evitar compartir efectes personals, com a raspalls per al cabell o barrets, de persones infectades. 
    • Si algú esta infectat, renteu els llençols i la roba de llit amb aigua calenta (55º durant uns 20 minuts), i si és possible que s'assequin a l'assecadora, a temperatura elevada. Deixeu unes hores els raspalls i pintes en vinagre o alcohol de 90º. Passeu l'aspirador a consciència per la seva habitació (matalàs, catifa, etc.).
    • Tanqueu els objectes no rentables (peluix, joguines..) en una bossa d'escombraries durant 3 dies (el poll només sobreviure 24 hores fora de l'individu humà).

Si les coses no milloren, consulteu al vostre Centre de Salut. Però ja us avanço el seu consell: Compri una bona pinta i preparis a passar unes bones estones amb el seu infant.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada