divendres, 2 d’octubre del 2020

És un coronavirus?

Les famílies que es preguntaven abans: és un refredat o grip?,  es pregunten ara: és un coronavirus? Només es pot respondre a la pregunta amb una prova de la PCR. 

Arriba la tardor-hivern, l’època de l’any on les malalties respiratòries (refredats, grip, bronquiolitis...) són més freqüents especialment entre els infants. Fa només un any les famílies en les properes setmanes o mesos començarien a fer-se preguntes com: és un refredat o una grip? Quan hauríem d’anar a l’ambulatori? Què li donem? Quan pot tornar a l’escola? ...

La pandèmia de COVID ho ha capgirat tot. Aquesta temporada de tardor-hivern al dilema si és un refredat, una grip o una bronquitis, s’ha afegit la COVID. Més que afegir-se ho ha acaparat, perquè ara les famílies més aviat es pregunten: és un coronavirus?.  Les  respostes a les preguntes que es feien l’any passat són diferents enguany.

Alguns infants amb coronavirus estan sense símptomes, quan hi ha símptomes els més habituals són febre, tos, dificultat per a respirar, fatiga i dolor musculars, mal de cap, mal de panxa amb diarrea o vòmits, congestió nasal o mal de coll amb febre i pèrdua del sentit dels gust i l’olfacte. Aquests darrers símptomes, pèrdua del sentit dels gust i l’olfacte, són típics i diferencials de la COVID, tot i que són més habituals en els adults. La resta dels símptomes són semblants a les altres malalties respiratòries que afecten als infants en aquesta època de l’any, i és difícil diferenciar pels símptomes una malaltia d’altre. Aquesta falta de símptomes específics de la infecció per coronavirus que permetin fer un diagnòstic diferencial amb altres malalties respiratòries fa necessària una prova de la PCR per a fer un diagnòstic específic de COVID. La prova de la PCR serveix per a detectar la presencia del virus SARS-CoV-19 a les vies respiratòries. 

Per la transcendència, pel pacient i per la comunitat, que suposa el diagnòstic de COVID (confinament dels pacients, seguiment i aïllament de contactes, absències laborals, tancament de classes o d’escoles...) és imprescindible disposar d’un diagnòstic fiable que només es pot aconseguí amb la prova de la PCR. La realització de una prova de la PCR és en aquest moment l’estratègia considerada com més eficaç pel diagnòstic de COVID i el control de la pandèmia.

A mig termini tindrem un inconvenient afegit, perquè els infants, especialment els més petits, durant els mesos de tardor-hivern pateixen múltiples episodis de febre, tos, diarrea... compatibles amb COVID, així que és molt probablement a alguns infants se li hagis de fer la prova de la PCR diferents vegades durant aquest període. La recollida de la mostra de nas i boca  per la realització de una prova de la PCR es bastant molesta. Hi ha estudis molt prometedors sobre la fiabilitat de realitzar la prova de la PCR en saliva, molt millor tolerada, que esperem pel benefici dels infants estiguin disponibles el més aviat possible. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada