divendres, 4 de setembre del 2020

Normes per un retorn a l’escola amb tota seguretat

L’educació és un dret universal de tots els infants. L’escola és fonamental per la instrucció acadèmica, però també és imprescindible pel desenvolupament de les habilitat emocionals i socials i és una eina bàsica de la lluita contra la desigualtat socials entre altre beneficis pels infants. Per això, els experts insisteixen perquè l’obertura de les escoles en el proper curs escolar sigui el més normal possible. 

En l’actual pandèmia s’ha de buscar un equilibri entre el dret a l’educació i la seguretat de docents i infants. S’ha d’aconseguir que l’escola sigui un lloc segur pels infants i professors.

El Departament d’Ensenyament i Salut de la Generalitat de Catalunya han proposat un protocol que podem resumir en aquest decàleg:


1. Normes per l’escola

o Flexibilitzar els horaris d’entrada i sortida per a evitar l’acumulació de pares i infants a les portes de l’escola

o Grup classe més petits (menors a 20 infants per classe) i tancats (grup bombolla)

o Aïllar els grups classe i evitar que entrin en contacte amb altres grups

o Evitar els desplaçaments innecessaris pels passadissos

o Docents i alumnes han de portar mascareta en passadissos i espais comuns

o Els docents han de portar mascareta a la classe i també els infants majors de 6 anys. 

o Potenciar el rentat de mans (més de 5 vegades dia)

2. Infant sa. Cap infant malalt pot anar a l’escola. Aquesta no és una nova norma, ni ara ni mai abans un infant malalt ha pogut anar a l’escola. 

3. PCR poblacional. Es faran mig milió de PCR a les diferents escoles de Catalunya, que es triaran segon les dades epidemiològiques disponibles, per conèixer la situació real d’afectació de la població escolar. 

4. Aïllament. Si un infant comença a trobar-se malalt a l’escola (amb febre, tos, mucositat, dificultat respiratòria, diarrea... ) l’infant s’ha de separar del grup i aïllar-lo amb mascareta mentre arriben els pares o tutors a recollir-lo.

5. Malaltia No COVID. Si l’infant té una malaltia No COVID (amigdalitis, infecció d’orina...) ha de fer l’exclusió de la escola els dies determinats en el document “Criteris de no-assistència de l’alumnat a l’escola o a la llar d’infants durant un període de temps determinat a causa de malalties transmissibles”. (https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Professionals/Vigilancia_epidemiologica/documents/arxius/eviccioescolar.pdf)

6. Fer PCR. Si té símptomes COVID, s’ha fer una PCR a l’infant.

7. Confinament familiar. Mentre s’espera el resultat de la PCR tant l’infant com la seva família ha d’estar confinats a casa seva.

8. PCR negativa. Si la PCR resulta negativa, l’Infant podrà tornar a l’escola quan estigui sense símptomes.

9. PCR positiva. Si la PCR resulta positiva, a més de l’estudi de contactes, l’infant i la família han de complir un aïllament de 14 dies que també han de realitzar el docent i la resta de companys del grup classe, tot i que tinguin una PCR negativa.

10. Brot. Si hi ha 3 o més casos en diferents grups d’una escola es platejarà el tancament de tota l’escola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada