divendres, 18 de setembre del 2020

L’escolarització dels infants que pateixen malalties cròniques, ofereix més beneficis que no pas riscos

La reincorporació a l’escola després que per causa de la pandèmia per coronavirus és van tancar les escoles durant el curs anterior fa aparèixer moltes inquietuds i preguntes a les famílies i encara més en les famílies on hi ha un infant que pateix una malaltia crònica.



Les mateixes eines fonamentats pel desenvolupament dels infants (formació acadèmica, creixement emocional, social i comunitari) que l’escolarització presencial ofereix als infants sans són igualment necessàries pels infants amb malalties cròniques pel seu benestar físic i emocional. L’escolarització domiciliaria ha de ser un recurs a reservar per alguns casos molts concrets.


 

Els grups de treballs de les diferents especialitats de la Societat Catalana de Pediatria han elaborat un document on es posicionen inequívocament a favor de la reincorporació a l’escola de la majoria dels infants amb malalties cròniques i on proposen les seves recomanacions per assegurar que el retorn dels infants amb malaltia crònica sigui segura. 

Les propostes dels grups de treballs per una tornada segura dels infants amb malalties cròniques a l’escola són: 


  1. Mesures preventives. Les mesures barrera i higièniques (rentat sovint de mans, la mascareta en els majors de 6 anys o la distancia social -grup classe, grup bombolla-), que són les normes bàsiques per evitar el contagi de la COVID entre els infants, han de ser d’aplicació molt estricte en els infants amb malalties cròniques.
  2. No més risc. No hi ha evidència de que els infants amb malalties cròniques tinguin un risc més alt de contagiar-se per coronavirus, ni de patir una malaltia més greu. 
  3. Control símptomes. S’ha de fer un control estricte dels infants amb malalties cròniques amb infecció amb COVID-19 perquè alguns dels símptomes de la infecció per coronavirus (febre...) poden facilitar l’aparició d’una descompensació de la malaltia crònica de l’infant. 
  4. Vacunes. Els infants amb malalties cròniques, els infants sans també, en el moment de reincorporar-se a l’escola han de tenir el seu calendari vacunal actualitzat, sense descuidar quan correspongui la vacunació enfront de la grip estacional. 
  5. Tractament de base. Sempre, però amb la reincorporació a l’escola encara més, és fonament que els infants mantinguin els seus tractament de base o de rescat si escau. 
  6. Visites de control. Els infants amb malalties cròniques no han de descuidar les seves visites de control o agudes en cas de descompensació per la por del contagi.   
  7. Malalties descompensats. Els infants amb malalties cròniques greus o descompensades (immunodeficiències, malaltia hepàtica descompensada, asma moderada-greu no controlada, insuficiència cardíaca, hipertensió pulmonar greu, cors univentriculars, trasplantament...), han de seguir les recomanacions dels seus especialistes en quan a retardar la reincorporació a l’escola o realitzar una escolarització al domicili o telemàtica.
  8. Infant sa. És una exigència ètica no portar a l’escola cap infant amb símptomes (febre, tos, diarrea...) per responsabilitat social cap a la resta dels infants, i especialment amb els infants amb malalties cròniques. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada