divendres, 3 d’abril del 2020

Coronavirus i renta de mans

Instrucció per l’epidèmia de 1854: “El colera, abric, neteja i tranquil·litat d’ànim”, el meu consell per l’epidèmia de 2020: “El coronavirus, confinament, restat de mans i tranquil·litat d’ànim”

L’Ajuntament de Manresa va publicar (15 agost de 1854) una instrucció d’acord amb la Comissió de Sanitat que donava als veïns d’aquesta ciutat i demés persones que desitgen conservar la salut, per evitar i combatre: “El colera, abric, neteja i tranquil·litat d’ànim”, que entre altres molts consells, feia: Serà necessari i de molta utilitat, que cada veí tingui durant l'epidèmia a la seva casa i en un paratge fresc, quatre o cinc unces d'oli d'ametlles dolces, per administrar-lo, si el mal escomet impensadament, o al mig de la nit. Qui s’angoixi, per estar o haver estat assistint a un atac de còlera, o que es troba molt commogut per notícies d'aquesta classes o por qualsevol altre que li trastorni la seva naturalesa, que prengui immediatament una unça d'aigua Naf, i que la  torni a prendre al cap d'una estona, si fora el cas que no li passés l'ensurt; i qui pugui, que hi afegeixi una tasseta de caldo.
Eren altres temps. Les “instruccions” a l’actual pandèmia són confinament, rentat de mans i tranquil·litat d’ànim. El confinament és la mesura més eficaç per reduir el contagi de la malaltia per coronavirus a la població general, a nivell individual el rentat de mans freqüent es fonamental per no contagiar-se. Però, no val en fer una esbandida ràpida amb aigua, sinó que s’ha de fer un rentat amb energia i a consciència sense deixar-se cap racó sense fregar bé: els laterals, els canells, entre els dits i al voltant de les ungles. Es necessiten uns 30 a 60 segons per a fer-lo ben bé, tant com el que es necessita per cantar un parell d’estrofes del Joan petit quan balla.

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb so dit
Amb so dit, dit, dit
Així balla en Joan petit

En Joan petit quan balla
Balla, balla, balla
En Joan petit quan balla
Balla amb sa mà
Amb sa mà, mà, mà
Amb so dit, dit dit
Així balla en Joan petit
Ens hem de rentat les mans sovint i sempre en els següents supòsits:
Quan s’arriba a casa del carrer, de la feina, de l’escola o del parc.
Abans i després de preparar el menjar. Abans de posar-se a cuinar.
Abans de dinar.
Després d’anar al bany.
Després d’esternudar, tossir i sonar-se els mocs.
Abans i després de canviar els bolquers d’un nadó.
Si voleu rentar-vos les mans molt be, visiteu l’enllaç
https://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/trucs-per-rentar-se-be-les-mans/video/6034516/

Sí, i també tranquil·litat d’ànim, recordeu que un dia més és un dia menys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada