divendres, 27 de març del 2020

Feu un pla per si emmalaltiu de coronavirus

Un pare em va comentar aquesta setmana que tot i la col·laboració que donava a la seva companya, la lactància d’un nadó hiperdemandant pot ser esgotadora. Amb aquesta epidèmia de coronavirus on tothom som confinats, els pares no poden comptar amb la xarxa de suport habitual (avis, tiets, cangurs, guarderies...). De cop i volta els pares s’han convertit de cop i volta en cuidadors únics i a temps complert dels seus infant.

Feu un pla
Tot i com ja sabem, que aquesta epidèmia de coronavirus sorprenent afecta poc als infants que fan pocs o cap símptoma, però que passa si un dels pares es posa malalt, o tot dos. Considereu que si un de vosaltres o tot dos esteu afectats heu de suposar que el vostre infant també ho estarà, així que per descomptat no podeu pensar en els avis.
Anticipeu-vos al pitjor dels escenaris, qui cuidarà del vostre infants si esteu malalts? És molt possible que els pares i mares, una població de gent jove, tingui malalties lleus que no precisaran atenció hospitalària, però no es descartable que feu una malaltia respiratòria amb febre, tos i prou malestar general que us dificulti poder fer les activitats diàries habituals, com tenir cura dels vostres infants, per uns dies. Designeu un cuidador amb el que podeu contactar perquè es faci càrrec del vostre infant si és el cas.

Feu prevenció
  • Confineu-vos al vostre domicili per evitar la propagació de la malaltia.
  • Informeu-vos. Feu servir llocs fiables per informar-vos com el Canal salut del Servei Català de la Salut. Trobareu fulletons informatius d’interès pediàtric i general com “Mesures que cal prendre amb els infants a casa” (https://bit.ly/2WJpV3R).
  • Renteu-vos les mans. Extremeu les mesures de higiene de mans. Heu de saber que la neteja domestica habitual  és suficient contra aquest virus, i que no cal cap producte detergent o desinfectant especial. 
  • Cuideu-vos. Es fàcil caure a la temptació de descuidar els hàbits de vida saludable ( exercici físic, alimentació, hores de descans nocturn) tant imprescindibles per una bona salut.
  • Aïlleu-vos. Si esteu afectats per coronavirus (febre, tos...) aïlleu-vos de la resta de la vostre família. Aïlleu-vos en una habitació, mantingueu la distància de seguretat ( 1,5 metres) amb els altres convivents, porteu mascareta si disposeu i si es possible feu servir un lavabo diferent a la resta de la família o tovalloles diferents, feu servir una vaixella (plats, culleres...) diferent. Renteu tovalloles i vaixelles amb aigua amb alta temperatura per sobre 60ºC. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada