dissabte, 21 de març del 2020

Dia Mundial de la Síndrome de Down. Posa’t mitjons per a celebrar-ho!

Tot i el SARS-CoV-2, avui comença la primavera i és Dia Mundial de la Síndrome de Down. Posa’t mitjons per a celebrar-ho!

Des de sempre la síndrome de Down ha format part de la diversitat de la humanitat. S’ha observat en totes les èpoques i en totes les races. A mitjans del segle XX es va descobrir la seva causa, la triplicitat del cromosoma 21. El pronòstic vital de les persones amb la síndrome de Down ha millorat molt positivament, si fa un segle la majoria dels infants amb la Síndrome de Down no superaven el 10 anys ara més del 80%  superen el 50 anys. S’estima que a nivell mundial 1 de cada 1000 nadons neixen amb la síndrome de Down.


L’any 2011 l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el dia 21 de marc com el dia mundial de la Síndrome de Down, per a recordar a la població la dignitat inherent d’aquestes persones i les contribucions al benestar i de la diversitat de les seves comunitats que fan, així com els desafiaments que enfronten en el seu dia a dia.
Aquell any a més d’aquest objectiu es vol empoderar a les persones amb la síndrome de Down a una participació efectiva i significativa; i per això el lema d’aquest any “Decidim” està en referencia al “dret a decidir” reconegut en la Convenció de las Nacions Unides sobre els Drets de las Persones amb Discapacitat.

Per la celebració d’aquest any 2020, i per a donar més visibilitat al Dia Mundial del Síndrome de Down s’ha proposat la iniciativa “Molts mitjons!”. Demanen a la població fer servir molts mitjons, fins a 3 mitjons com els 3 cromosomes 21 de la síndrome de Down, però no uns mitjons qualsevol sinó mitjons molt acolorits, estampats, desaparellats i llargs. Així que invitaven a tota la població a involucrar-se lluint un mitjons llampants a la feina, a l’escola... però, amb la situació de confinament per coronavirus en la que estén, lluïu uns mitjons ben llampants i acolorits per a estar per casa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada