dilluns, 6 d’abril del 2020

Coronavirus i mascareta

Posar-se mascareta quan sortiu al carrer, perquè hi ha molts malalts amb coronavirus que no tenen cap símptoma, però són contagiosos

El virus del coronavirus, com altres virus respiratoris com els dels refredats i la grip, estant presents en les vies respiratòries (nas, boca, bronquis) dels pacients malalts. Quan els pacients respiren, tossen o esternuden expulsen petites gotetes de saliva que contenen virus. Aquestes gotetes es depositen sobre les superfícies on cauen o a les mans si ens posen la mà a la boca. Amb les mans contaminades per virus van escapant el virus sobre tot allò que toquen (manetes de les portes, teclats, telèfons...). La característica diferencial d’aquest nou coronavirus és la seva persistència sobre les superfícies durant força temps, el SARS coV-19 pot sobreviure 3 hores a l’aire, 4 hores a les monedes, 1 dia al cartró i fins a 3 dies sobre plàstic o acer inoxidable. 
Després altre persona toca aquestes superfícies i es tocarà la cara (els ulls, la boca, el nas) i s’infectarà. Cada dia ens toquen la cara entre 2000 i 3000 cops.

Aquesta petita explicació del circuit de contagi de les malalties respiratòries permet entendre la raó de les tres mesures de prevenció individual recomanades La clau d’aquestes recomanació es mantenir “netes” (no contaminades) les mans que son la via principal de contagi.
Fer servir mocadors d’un sol ús
Tossir o esternudar en el plec intern del braç
Rentar-se les mans sovint

Fins ara tenien una recomanació comunitària #quedatacasa, per limitar la extensió de la malaltia a nivell de tota la població. Una nova recomanació s’ha afegit els darrers dies
Fer servir mascaretes quan sortim al carrer
Les mascaretes quirúrgiques o les de fabricació casolana són útils per evitar contagiar al demés, però tenen poca o cap utilitat com a protecció individual per evitar contagiar-se. La nova recomanació de fer un ús extensiu de mascaretes resulta de les noves dades sobre la malaltia. Molts pacients, i això és més evident en els infants, poden patir una malaltia per coronavirus lleu o inclús sense cap símptoma, però no obstant i això són igualment contagiosos. Com que només s’estan fent els tests als pacients greus ingressats als hospitals, hi ha la sospita que hi ha moltes més persones afectades, i per tant contagioses, però que no tenen cap símptoma, per aquesta raó s’ha establer la nova recomanació perquè la població porti mascaretes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada