divendres, 27 de novembre del 2020

Dos mesos després de l’inici del curs escolar, les escoles són segures?

A mitjans del passat mes de setembre va començar el curs escolar 2020-2021, després que la darrera part del curs anterior, com a conseqüència del confinament, les escoles havien estat tancades. El tancament d’escoles va ser una de les primeres mesures preses per a controlar la pandèmia per coronavirus.

Aquest nou inici de curs va ser ben diferent al d’altres anys. Hi havia la incertesa sobre la seguretat dels alumnes i docents en l’àmbit de l’activitat escolar ordinària. Van haver d’implementar-se moltes noves mesures higièniques, protocols en cas de positius, normes estrictes d’absència i d’assistència a l’escola, etc. Hi havia moltes dubtes al començament de curs.

Sabíem, però, després d’uns mesos de pandèmia que el risc de patir la malaltia és baix a la edat infantil. Les dades a més apunten que la majoria de les persones menors de 18 anys pateixen una COVID -19 lleu o asimptomàtica i que la probabilitat de patir formes greus es molt menor que en els adults. D’altre banda la capacitat de transmetre el SARS-CoV-2 és més baixa en la població pediàtrica. Sembla cada dia mes evident que la població infantil, a diferencia de la grip, significa molt poc en la transmissió de la COVID-19 a altres infants o als adults i que la transmissió a les escoles es relaciona més amb esdeveniments extraescolars que no pas amb transmissió intraescolar. 

Pràcticament dos mesos després de l’inici de l’actual curs, hi ha prou dades per mantenir com s’assegurava que les escoles són segures? Les escoles són segures i les dades del Departament d’Educació ho confirmen, perquè només estan confinats 2 centres (Pallars Llussà, Berguedà) dels 5131 (0.04%), i 885 (1,23% %) dels 72.000 grups classe (dades consultades a la web del Departament d’Educació el 27/11/2020).

L’educació és un dret fonamental dels infants recollit a la Declaració Universal dels Dret Humans i l’educació presencial la recomanació unànime de tots els pedagogs. Així que, com que les dades de les que disposem ara i amb les mesures de seguretats que s’han implementat les escoles són segures, s’ha de valorar mantenir el dret dels infant a l’assistència a l’escola.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada