dijous, 29 de març de 2018

La primavera el pol.len altera!


Quan arriba aquest temps en Xavier quan s’aixeca i tot just posa els peus a terra comença a esternudar. Si passa una bona estona esternudant i esternudant sense parar, després mica en mica té menys esternudera tot i que no deixa d’esternudar en tot el dia. El ulls li ploren i li piquen i se li posen vermells i tota l’estona parpelleja perquè li sembla que se li ha ficat una mica de sorra dintre dels ulls.
Ja fa temps que li passa i el seu metge li ha dit que té una al·lèrgia a les plantes, al pol·len, a la pols, i als gossos i això si que li fastigueja perquè això vol dir que no pot tenir gos.

Què és l’al·lèrgia?
L’al.lèrgia és una resposta exagerada de l’organisme davant de substàncies (com el pol·len) que el nostre organisme identifica com nocives però que són innòcues per a la majoria de les persones. El Xavier té una rinitis al·lèrgica. La rinitis és l'al·lèrgia respiratòria més freqüent, un de cada quatre persones la pateix. I com que l’al·lèrgia als pòl·lens és una de les al·lèrgies més freqüents, l’arribava de la primavera (la primavera el pol·len altera!) és una les èpoques de l’any on els pacients amb rinitis, com el Xavier, tenen més símptomes. Els pacients amb rinitis presenten esternuts, picor de nas, congestió nasal i mucositat aquosa al nas. De vegades és difícil diferenciar entre una rinitis i un refredat. En els refredats, els mocs són més espessos i hi ha més tos que esternuts i freqüentment hi ha febre. Els pacients amb rinitis al·lèrgiques per la seva part presenten:
1.     Llagrimeig.
2.     Picor i envermelliment dels ulls.
3.     Picor i congestió nasal.
4.     Mucositat i esternuts.
5.     Irritabilitat i malestar.
6.     Crisis d’asma (dificultat respiratòria i tos).

Que fer a casa?
Com que ha començat a patir els símptomes típics de la seva rinitis a casa han posat en marxa algunes mesures que el poden ajudar, perquè quan menys contacte amb el pol·len menys símptomes. Així com que el seu metge li havia recomanat un tractament si començava l’esternudera, ha començat a prendre’l i ho farà durant una temporada.
A casa
·       Mantenen la casa ben ventilada (evitant sobretot les primeres hores del matí i la posta del sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió)
·       Mantenen la casa sense un excés d’humitat (si cal fan servir deshumedificants). 
·       Mantenen la casa neta (lliure de pols) i especialment l'habitació del Xavier
·       Eliminen de l'habitació de l'infant catifes, estores i altres objectes que acumulin pols
·       Eviten les substàncies a les que el Xavier és al·lèrgic com ara el pol·len, la pols, el pel d'animals...
·       Netegen sovint les mascotes i les mantenen fora de l'habitació
·       Eviten fer servir productes de neteja i cosmètics que continguin ingredients irritants
·       Renten les mans i la cara del Xavier quan tornen a casa després d'estar al carrer
·       Eviten el fum del tabac
Fora de casa
·       Viatgen amb les finestres del cotxe tancades
·       Eviten les sortides al camp, especialment els dies secs i ventosos.
·       Programen sortides prop del mar on la concentració de pòl·lens és menor.
·       No practiquen esports a l’aire lliure els dies amb més pol·linització.
·       Utilitza ulleres per protegir-se del sol i el pol·len.
·       No assequen la roba a l'aire lliure durant la temporada de major presència dels al·lèrgens als que és al·lèrgic.

Com es tracta? 
Entre tots els fàrmacs (antihistamínics, corticoides, broncodilatadors...) que hi ha per a controlar el símptomes de la rinitis o la conjuntivitis al·lèrgica i de l’asma, el seu pediatra ha recomanat un xarop, que pren cada dia.  Alguns pacients precisen a més immunoteràpia específica, es a dir vacunes personalitzades per algun tipus de pol·len específic.
Per poder conèixer la presència dels diferents pòl·lens a l’atmosfera és pot consultar la web de la Xarxa Aerològica de Catalunya (http://lap.uab.cat/aerobiologia/es/ )Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada