divendres, 25 de novembre del 2016

Els refredats no es curen amb antibiòtics !!! Resposta a preguntes freqüents sobre la prescripció antibiòtics als infants.

El passat 18 de novembre es va celebrar el dia Europeu per l'ús prudent dels antibiòtics. Aquest dia es va instaurà per a conscienciar als professionals de salut i a la població general de tota Europa sobre la necessitat de fer un ús adequat dels antibiòtics. No hi ha dubta de que un alt percentatge dels antibiòtics prescrits no son necessaris, i en aquest sentit cal recordar que Espanya és el segon país d'Europa amb més consum d'antibiòtics.

A l'hivern amb l'augment dels quadres respiratoris hi ha moltes famílies que es qüestionen si s'han d'utilitzar els antibiòtics en la resolució d'aquestes malalties. Seguint les recomanacions de l'Acadèmia Americana de Pediatria aquí teniu la resposta a algunes de les preguntes més freqüents que apareixen en referencia a aquests temes.


1.   Si el meu fill té un fort refredat, per què no li prescriu el metge un antibiòtic?
Els refredats són causats per virus, especialment durant els primers  3 anys de vida dels infants on fins al 90% de quadres infecciosos estan causat per virus. Els antibiòtics s'utilitzen específicament per a infeccions causades per bacteris així que normalment no milloraran amb l’ús aquests fàrmacs.

2.   No és veritat que alguns refredats es compliquen amb infeccions bacterianes, i aleshores ha de prendre antibiòtics?
En la majoria dels casos, les infeccions bacterianes no es produeixen després de les infeccions virals. Ús antibiòtics per tracta les infeccions virals és ineficaç, i pot més aviat facilitar infeccions causades per bacteris resistents.

3.   No és veritat que una secreció nasal amb mucositat groga o verda és senyal infecció bacteriana?
En un refredat comú, és normal que el moc en el nas es faci més espès i canvií de color (groc  o verd). Però si després de 3 – 4 dies de patir un refredat, el seu infant té mucositat espessa de color groc o verd, amb febre alta (39º) o els símptomes duren més de 10 dies, el pediatra  del seu fill ha de revisar si hi ha una complicació bacteriana (una sinusitis per exemple) que pot requerir un antibiòtic.


4.   No és veritat que els antibiòtics s'utilitzen pel tractament de les infeccions de les orelles?
No totes les infeccions d’orella s’han de tractat amb antibiòtics, almenys la meitat de totes les infeccions d’orella es curen sense antibiòtics. Si el vostre infant no té febre alta o un mal d’orella intens, el metge pot recomanarà inicialment observació, un fàrmac per alleujar el dolor al seu infant (paracetamol o ibuprofè). El seu pediatre pot prescriure antibiòtics si l’infant té febre creixent, si el mal d'orella és més intens o si hi ha infecció en tots dos timpans.

5.   No és veritat que els antibiòtics s'utilitzen pel tractament del mal de coll?
No. Més 80% dels mals de coll son causat per un virus. Si el seu infant té mal de coll, congestió nasal i tos, un virus és la causa més probable i no cal fer cap prova. Els antibiòtics s'han d'utilitzar pel tractament dels mals de coll causats per estreptococs. Les infeccions causades per aquest tipus de bacteris es diuen faringo-amigdalitis (popularment conegudes com angines) i afecten en general infants major de tres anys, que ja van a l’escola, i que presenten febre alta persistent, mal de coll, ganglis....en aquest casos és necessari fer una prova de estreptococs. Si la prova és positiva, es prescriuen antibiòtics.

6.   Els antibiòtics tenen efectes secundaris?
Els efectes secundaris es poden produir en 1 de cada 10 nens que prenen antibiòtics. Els efectes secundaris poden incloure lesions a la pell, reaccions al·lèrgiques, nàusees, diarrea i mal de panxa. Assegureu-vos de comunicar al seu metge si el seu infant ha patit una reacció a antibiòtics, perquè aquesta informació estigui recollida en la seva història clínica.

7.   Quant triga en fer efecte un antibiòtic?
La majoria de les infeccions bacterianes milloraren dos o tres dies després de començar a prendre antibiòtics. Si els símptomes del seu fill empitjoren o no milloren en menys de 72 hores, és possible que la infecció no estigui totalment tractada.

8.   Utilitzar d'antibiòtics pot produir bacteris resistents?
L’ús repetitiu i el mal ús d'antibiòtics pot produir bacteris resistents. Els bacteris resistents no poden eliminar amb els antibiòtics freqüentment utilitzat pel tractament de les infeccions bacterianes. Si el seu fill desenvolupa una infecció resistent als antibiòtics, pot ser necessari un tipus especial de antibiòtics i de vegades aquests fàrmacs han de ser administrat per via intravenosa (vena) a l'Hospital.

9.   Quins són els medicaments antiviral?
Les infeccions virals, com la grip, es poden tractar amb un fàrmac antiviral. Un fàrmac antiviral pot ser prescrit a nens que estan en risc emmalaltir de gravetat, per a la majoria dels infants no es recomana la medicació antiviral.

10.       Com prendre antibiòtics de forma segura?
·         Antibiòtics no sempre són la solució per a la malaltia el seu fill. Demaneu al vostre pediatre quin és el millor tractament pel vostre infant.
·         Els antibiòtics funcionen per a tractar les infeccions bacterianes, però no funcionen per a tractar els refredats o la grip, que són infeccions virics.
·         Assegureu-vos d’administrar les medicines de conformitat amb les indicacions.
·         No doneu l’antibiòtic d’un nen a un germà o un amic, vostè pot donar-li una dosis incorrecte i fer-li mal.
·         Llenceu els antibiòtics en desús. No guardeu antibiòtics pel seu ús en el futur, alguns medicaments caducats poden causar molt dany.
·         Desfer-vos amb seguretat dels medicament en desús o caducats (Punt de reciclatge de medicaments a les farmàcies).

·         Truqueu en cas de sospita d'intoxicació (915.620.420.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada