dimecres, 28 de setembre del 2016

Dia mundial de la ràbia. Una malaltia rara, però present.

Què és la ràbia?
Avui es celebra el dia mundial contra la ràbia. La ràbia és una malaltia produïda per un virus que ataca el sistema nerviós central dels mamífers i  els  éssers humans. Una vegada que apareixen els signes clínics, la malaltia és gairebé sempre fatal, els animals que més sovint transmeten la ràbia són els ratpenats, guineus, gossos i gats. Catalunya i Espanya estan lliures de ràbia des de fa anys però de tant en tant hi ha casos importats del Marroc o dels països d'Est d'Europa on encara és ben present.

Com es transmet la ràbia?
La ràbia es transmet per la saliva, principalment a través de les mossegades.  Un cop introduït en el cos de l'animal, el virus es propaga a través dels nervis al cervell on es multiplica ràpidament. A continuació, s'estén a les glàndules salivals i altres parts del cos.
El tràfic de cadells, que arriben sense vacunar des de països de l'Est d'Europa, o el frau de molts caçadors, que es neguen a vacunar els seus gossos, són els principals enemics per combatre una malaltia que està gairebé eradicada.

Què fer davant d'una mossegada sospitosa?
Esbandiu immediatament i renteu amb aigua i sabó la lesió i la part de pell que havia estat exposada.
Trelleu la roba que pugui haver estat contaminada.
Consulteu a un metge tan aviat com sigui possible.

Com es pot prevenir la ràbia?
Eviteu el contacte amb animals que no coneixeu.
Eviteu especiament tot contacte amb ratpenats.
Assegureu-vos que el vostre animal de companyia rep les vacunes adequades.
• Seguiu les normes de quarantena establertes per importar gossos i altres mamífers d'altres països.

Com es tracta la ràbia?
No existeix un tractament contra la ràbia un cop que apareguin els signes clínics. Els professionals de la salut han d'administrar el tractament immediatament després de l'exposició a un animal sospitós de portar la malaltia. En 1885, Pasteur va inocular la primera vacuna contra la malaltia, salvant la vida a la persona que havia estat mossegada per un gos rabiós.

Els professionals de salut de Catalunya disposen d'un Protocol de prevenció i control de la ràbia elaborat per la Comissió de Vigilància Epidemiologia.    
           
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada