divendres, 23 de gener del 2015

La grip ens visita.



Les dades del Servei Català de la Salut indiquen un augment en el nombre de pacients amb grip fins el nivell d’epidèmia. Es d’esperar a les properes setmanes un gran increment de persones, especialment infants, amb grip.
La grip es una malaltia infecciosa causada pels virus influença. Hi ha altres virus respiratoris que poden causar quadres similars. La grip provoca febre, tos, mucositat, falta de gana, mal de coll i mal de cap... Tot símptomes semblants al refredat.

Com diferenciar la grip del refredat?
  • A la grip la febre és més alta i prolongada que al refredat. 
  • A la grip la tos és més seca i dura més dies que al refredat.
  • A la grip hi ha un característic i molests dolor muscular que no hi és al refredat.
  • La grip es altament contagiosa a totes les edats, així es freqüent que la malaltia afecti a la vegada a diferents membres de una família.
  • A la grip l’estat general està afectat. Ens trobem força malalts quan patim una grip. Diuen que “amb el refredat vas tirant, però que la grip et tira”. 
Com evitar la grip ? 
  1. Faci que els nens tossin i esternudin en un mocador d'un sol ús. 
  2. Eviti petonejar quan està malalt.
  3. Assegureu-vos que tots es rentin les mans 
  4. Evita que comparteixen xumets, tasses, culleres, forquilles ...
  5. Renti els plats,gots..... amb aigua calenta i sabó o al rentaplats.
  6. Canvi les tovalloles de tela amb freqüència i renti'ls amb aigua calenta.
  7. Netegi les joguines, amb un desinfectant o sabó i aigua calenta. 
  8. Mantingui, en particular els nens, lluny del fum de tabac. 
Com tractar la grip?
  • No hi ha cap medicament que curi la grip. La mesura més eficaç contra la grip es ara per ara la vacunació. Recordi el que diu el rodolí: “la grip dura una setmana sense tractament i set dies amb tractament”
  • Una alimentació en petites quantitats i sovint, una bona hidratació i evitar els fums es una part important per millorar de la grip 
  • Els tractaments que es proposen (antigripal) estan enfocats a millorar les molèsties: La febre, la tos, els dolors musculars...

Quant tornar a consultar?
S’ha de tornar a consultar si la febre dura més de 5 dies o no hi ha millora dels símptomes o apareix altra símptoma nou com mal de orella, o dolor toràcic, etc... Anar a urgències si observa dificultat respiratòria o impossibilitat per menjar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada