divendres, 16 de gener del 2015

El perill de la ingesta de piles de botó


Segur que els Reis han portat algunes utensilis que funciones amb bateries petites. Aquestes bateries petites, conegudes com a piles botó, podem suposar un seriós perill per als nens, ja que poden ingerir-les i patir greus conseqüències. S'ha observat un major ús domèstic de piles de liti, la ingesta de les quals pot produir majors danys importants i fins i tot la mort. Les piles de liti de major grandària  (de 20 mm com les que es troben en els comandaments a distància per exemple) queden allotjades a l'esòfag quan són empassades pel nen; i en menys de dues hores podem produir cremades greus per les reaccions químiques que desencadenen.

Els símptomes són al inici molt inespecífics, i com que en la majoria dels casos la ingestió de les piles no es presenciada per cap adult, es habitual el retard en el diagnòstic i inici del tractament i, per tant, tenen un pitjor pronòstic. 
Els cuidadors i els pares dels nens, especialment els menors de 6 anys, han de conèixer el perill que suposa la ingesta de piles botó i saber quines recomanacions s'ha de tenir per prevenir aquest accident: 
Normes de seguretat amb les piles botó.
1. Davant la ingesta o la sospita de possible que el seu fill s’ha empassat  una pila botó cal consultar a un centre sanitari, com més aviat millor.
2. Assegureu-vos que el seu fill no pot obrir el compartiment de les piles de les seves joguines. Vigileu que la tapa de les bateries estigui correctament tancada i, en cas que estigui espatllada o trencada, assegurar-se que quedi ben tancada (per exemple, amb una cinta adhesiva resistent).
3. Supervisi els seus fills quan juguen amb els objectes amb bateries petites, com les targetes musicals de felicitació, els comandaments a distància, llibres o altres aparells electrònics.
4. Traieu les piles de les joguines que no s'usen durant un llarg període.
5. No deixeu que els nens juguin amb les piles de botó. Poseu les bateries,  incloent les usades,  fora de l'abast i de la vista dels nens 
6. Deseu les piles en el seu embalatge original, en un lloc fosc i fresc, allunyat de productes químics de la llar i aliments 
7. Recicleu correctament les piles, són ecològicament parlant un potent contaminat.
8. No llenci mai les piles al foc. Poden rebentar o explotar.
Seria desitjable que els fabricants tinguessin en compte que les tapes de tots els estris que contenen les piles de botó haurien de tenir un mecanisme d'obertura que requereixi una eina (tornavís) o mecanisme complex (empènyer i girar) perquè el nen no els pugui obrir .

                                                                                       Aquest text ha estat elaborat seguint les recomanacions del Comitè de Seguretat i Prevenció de Lesions Infantils de l'AEP .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada